Mint Monet kertjében

Szabadidőm ha volna...

2002. május 24., 02:00 , 71. szám

Dr. Kótyuk István főállásban a magyar nyelvtan rejtelmeibe vezeti be a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola hallgatóit, szabadidejében pedig tündérkertet varázsol háza köré. A kisebb botanikus kertnek is beillő növénygyűjteményben izsóptól a fügéig, krizantémtól a fenyőkig számtalan féle és fajta növény található, egy részük egyenesen a tengerentúlról érkezett.

– Mióta az eszem tudom, mindig nagy rajongója voltam a virágoknak. Részben családi örökség ez, mert nagymamám és a szüleim is nagyon szerették a növényeket.

– Hogyan jutott hozzá a kertben található növénycsodákhoz?

– Nem mondom, hogy mindet vásároltam, mert az egy vagyonba kerülne. Részben kapom őket, még az abszolút nem virágbarát ismerőseim is meglepnek olykor, így került például hozzám két kávécsemete Brazíliából. Vannak hasonló érdeklődésű barátaim, akikkel különböző cseréket folytatunk. Másrészt meg, ahol látom, megveszem. Nincs sok időm a virágok után járni, de ha meglátok a parkban valami szép növényt, magot szedek róla vagy letörök egy ágacskát. Az a szerencsém, hogy sok erről szóló szakirodalmat olvastam, ennek köszönhetően szinte mindegyikről tudom, hogyan szaporodik.

– Számon tartja, miből hány fajta van a kertben?

– Vagy tíz évvel ezelőtt megszámoltam, akkor összesen 260 évelő és díszbokor volt. Azóta már újak is kerültek, el is pusztultak belőlük. Az egynyáriaknak, szobanövényeknek, kaktuszoknak meg számát sem tudom. Moszkvából például hoztam egy tulipánhagymát, ami azóta úgy elszaporodott, hogy már nem tudom hová ültetni. Van 26 fajta muskátli, 34 féle tulipán, 17 nárcisz-, 21 jácintféle, 10 fajta liliom, krizantém nem is tudom, hány.

– Melyik a kedvenc virága?

– A jácint. Nem tudom, miért, de leginkább azt szeretem. Valószínűleg a kecses virága miatt, ráadásul a színei is nagyon szépek, és kellemes illata van. De nem mondhatom, hogy a többit nem szeretem, mert ugyanígy kedvelem a gyöngyvirágot, a nárciszokat, a krizantémokat, a violákat és még sorolhatnám.

– Mikor a legszebb a kert?

– Ez ízlés kérdése. Nekem tavasszal tetszik a legjobban, amikor hirtelen áradatként előjön a sok szép virág. Húsvét környékén már virítanak a nárciszok, tulipánok, a hóvirág, a hófény, a törpe írisz is virít még. Nyáron is, ősszel is szép, mert itt januártól decemberig mindig virágzik valami. Tavaly január 13-án már virított az egyik korai hóvirágfajtám, az idén azonban a fagyok miatt Bálint-napon szedtem belőle először. Januárban virágzik a som, egy korai jázminfajta, decemberben a primulák, apró virágú krizantémok.

– Vonzza-e a kert a kíváncsiskodókat?

– Igen, az is előfordul, hogy idegenek feljönnek az utcáról, engedélyt kérnek, hogy megnézhessék. Egyszer egy festőművész is feljött, és lefestette a kertet. Sokan jönnek tanácsot kérni, narancsfát, citromfát beoltani, esetleg egy-egy kényesebb virágot átültetni. Ha látogatók jönnek a szomszédba, átnéznek ide és meglátják a kertet, mindig átjönnek. Legtöbben aztán el is kérnek egy-egy tövet vagy hagymát. Ha olyankor jönnek, amikor ültetni kell, akkor szívesen adok, de sokan akkor kérik, amikor virágzik.

– Mennyi időt igényel a virágok gondozása?

– Ez nem egy különleges, szépen tervezett kert, nincs mértanilag kimérve, tér sincs arra, hogy az ember ilyet készítsen, másrészt nyáron perzselő hőség van itt. Ott nő a virág, ahol kinő és jól érzi magát. Ez amolyan buja kert, minden össze-vissza nő, mint a francia festő, Monet kertjében. Ha épp az ösvényen érzi jól magát a növény, akkor inkább kerülgetem. Nehéz lenne megmondani, mennyi időre lenne szükségük, mert soha nem kapják meg tőlem azt a gondoskodást, amit megérdemelnének. Mondhatni, ketten gondozzuk őket: én meg a jó Isten. Szó sincs róla, hogy állandóan a kertben ülnék, ezt nem is tehetném, de ami szabadidőm van, az az övék.

Olasz Tímea