Piros pünkösd napján

XI. Guti Pünkösdi Napok

2002. május 24., 02:00 , 71. szám

Idén tizenegyedszer rendezték meg Guton a Pünkösdi Napokat.

A régi szokásokhoz híven pünkösd vasárnapján királyt és királynőt választottak. Ezt követően az Anatolij Szakálas és Kolozsvári László képzőművészek alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitójára került sor, az esti órákban pedig a tiszapéterfalvai Tiszahát népi zenekar szórakoztatta a közönséget.

Másnap, hétfőn ugyancsak színes program fogadta a kilátogatókat a XI. Guti Pünkösdi Napokon.

Pünkösdhétfőn a szórakoztató programok voltak túlsúlyban. Előbb a gyerekeké volt a futballpálya, aztán jöttek a nagyok, akik kőkemény harcot vívtak az elsőségért. A Darcsi Viktor emléktornát végül a Guti Erdészek csapata nyerte meg a Gáti Old Boys-ok előtt, akik a döntő összecsapásban 3-2 arányban maradtak alul.

A déli órákban az ügyesebbek megpróbálhatták lehalászni a majd 15 méter magas pünkösdi fáról a pezsgős- és borosüvegeket, valamint az ajándékkosarat. A bátrakat az erősek követték, akik Toldi Miklós nyomán egy hatalmas követ igyekeztek minél messzebb hajítani a kődobóversenyen. A legerősebbnek a guti Deák István bizonyult. Ugyancsak az erőé volt a főszerep a kötélhúzóversenyen, amelyet végül is a kisbégányi Demetra csapat nyert meg.

Az eseményre kilátogató helyieket és a vendégeket a guti iskola gyümölcsöskertjében a tiszapéterfalvai Tiszahát népi zenekar, a Borzsova folklóregyüttes, Pitkin, Háger Sanyika és Szendrei Róbert szórakoztatta. Ugyancsak a gyümölcsösben főtt a bográcsgulyás, sült az ízletes saslik, itt kóstolgatták a vendégek a helyi borokat is.

A futballdöntő előtt a pályát az eszenyi Ritmus táncegyüttes „bérelte ki”. A nap vége felé eleredő eső miatt az utcabálozók idén is a terembe kényszerültek.

karmacsi