A tudomány a magyar nemzet kincse

Magyar professzorok találkozója Kárpátalján

2002. május 24., 02:00 , 71. szám
Orosz Ildikó és Kecskés Mihály

A magyar tudományosságról és a kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatásról tartott kétnapos tanácskozást a Munkács melletti Beregváron a Magyar Professzorok Világtanácsa (MPV).

A négy éve alakult és a világ 22 országában tevékenykedő mintegy 600 magyar – köztük 20 kárpátaljai – professzort tömörítő MPV elnöke, Kecskés Mihály professzor bevezető előadásában nagyra értékelte azokat a magas szintű kapcsolatokat, amelyek az elmúlt tíz év során alakultak ki a magyar professzorok tevékenységének köszönhetően egyfelől a kárpátaljai tudományos társadalom és az Ungvári Nemzeti Egyetem, másfelől a magyarországi tudományosság és felsőoktatási intézmények között. Mint kifejtette, az MPV sokat tesz annak érdekében, hogy Kárpátalján fennmaradjon a magyar tudományosság folytonossága, vagyis pótolni lehessen azt a hiányt, amely az utóbbi években keletkezett annak következtében, hogy sok magyar értelmiségi – csak orvosokból közel 300 – Magyarországra települt át.

Kiss Ádám professzor, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta: a magyar professzoroknak ki kell cserélniük gondolataikat, hiszen különböző országokban élnek, ám a magyarság problémáiról hasonló módon gondolkodnak. A jövő tudás alapú társadalmának kialakításáról szólva elmondta: az elmúlt fél évszázadban azok az országok lettek a legsikeresebbek, amelyek az adott korosztály legnagyobb részét bevonták a felsőoktatásba, s ezt legjobban Finnország példája mutatja. Ezért a következő években a tömeges felsőoktatás felé kell elmozdulni a minőségi követelmények megtartása mellett. Magyarországon jelenleg a diplomás munkanélküliek aránya mintegy 3 százalék, ami alacsonyabb az átlagnál – tette hozzá.

A konferencián kitüntetéseket adtak át a tudomány terén és a nemzetközi tudományos kapcsolatok fejlesztésében jelentős eredményeket elért tudósoknak, oktatási vezetőknek, köztük Pungor Ernő akadémikusnak, Orosz Ildikónak, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola elnökének és Volodimir Szlivkának, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorának. Köszönetet mondva a kitüntetésért, Orosz Ildikó hangsúlyozta, hogy az őt ért elismerés az egész általa vezetett főiskola munkájának érdeme.

A résztvevők behatóbban is megismerkedhettek a KMTF-fel, miután a tanintézmény adott otthont a konferencia oktatási munkabizottsága ülésének.

B. J.–V.B.