Várják a jelentkezőket

Népzenei, néptánc- és kézművestábor Tiszapéterfalván

2002. május 24., 02:00 , 71. szám

Idén is lesz a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola és a Galga zenekar közös szervezésében népzenei, néptánc- és kézművestábor Tiszapéterfalván. A sokak által várt nyári programra június 29. és július 7. között kerül sor a már hagyományos helyszínen, ahová mintegy 130-150 gyermeket várnak a szervezők.

– Az idei táborban a tervek szerint Hidy Endre a korongozást, Balázs István a fafaragást, Bocskor Judit, illetve Gönczy Ilona a kosárfonást és a szövést fogja oktatni. Idén nyáron gyöngyfűzéssel gyarapodna a program, amelyhez már rendelkezésre állnak a szükséges eszközök, és Stock Georgina személyében az oktató is készen áll a feladatra. Hagyományainkhoz híven az elkészített tárgyakat a gyerekek haza is vihetik – mondta el lapunknak Pál Lajos, a tábor egyik szervezője. – A táncot neves előadók, ifj. Rónai Lajos és Mosóczi Lívia, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola tanárai, Lévai Péter és Kiss Zsuzsanna tanítják majd.

A tábor keretében ezen a nyáron is megrendezik az óvodapedagógusok és tanítók nyári akadémiáját. Az ide érkező pedagógusoknak a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének neves oktatói, Németh István (népdalcsokrok, tájegységek), Vakler Anna (népdaléneklés), Sutyinszki Ildikó és Juhász Attila (népi gyermekjátékok) tartanak előadást. A zenét a Galga zenekar szolgáltatja, illetve oktatja majd.

Mint azt Pál Lajos a Kárpátaljának elmondta, jó tudni, hogy a táncegyüttesekben szereplő gyermekek számára a táborozás költségei pályázati úton is előteremthetők.

– Elsősorban ezeknek az együtteseknek a részvételére számítunk – szögezte le Pál Lajos –, hiszen alkalmaink jó lehetőséget nyújtanak a fejlődésre.

A táborban való részvétellel kapcsolatban tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy lapunk előző, 20. számának 10. oldalán jelent meg a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség felhívása, mely szerint az egy főre jutó étkezési költséghozzájárulás idén 80 hrivnya lesz.

kz