Akadozik a nyomtatványok szállítása

Kishatárátlépők

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

Az utóbbi hetekben számos lakossági bejelentés érkezett lapunkhoz a kishatárátlépők cseréje, illetve kiváltása körül kialakult áldatlan állapotokról. Az illetékes útlevélosztályokon ugyanis, február 15-től nem lehet meghosszabbíttatni a lejárt átlépőket, az új, megyeszerte egységes nyomtatványokra pedig esetenként hónapokat kell várni.

Az okokról Dudla Bélát, a Beregszászi Járási Útlevélosztály vezetőjét kérdeztük.

– A fennakadás legfőbb oka az új nyomtatványok hiánya, melyekből szolgálatunk már több mint egy hónapja nem kapott utánpótlást – mondta Dudla. – A megyei útlevélosztály tájékoztatása szerint az okmányokat Magyarországon gyártják, szállításuk azonban nem folyamatos, ez okozza a hiányt. Tudni kell, hogy a nyári hónapokban különben is megkétszereződik a határátlépők igénylésének száma, ami szolgálatunknál átlagosan havi 4000 kérelmet jelent, így pár napos kimaradás is nagy torlódást okoz. Jelenleg 3500 igénylő vár az egyszerűsített útlevélre, akik esetenként hét-nyolc hete nyújtották be hozzánk az okmány iránti kérelmüket.

– Sikerült-e valamilyen áthidaló megoldást találni?

– Múlt hét végén kaptunk 1000 db nyomtatványt, hogy aki sürgősen szeretne külföldre utazni, megtehesse. Ezek kiállítása, a rendkívüli körülményekre való tekintettel, mindössze fél órát vesz igénybe.

Beregszászban februártól 8500 többszöri határátlépésre jogosító sárga okmányt állítottak ki, a nyári hónapokban pedig előreláthatóan 12-13 ezer új nyomtatványra lesz szükség. Az útlevélosztály vezetője úgy tudja, a szolgálathoz ezen a héten érkezik 6000 db nyomtatvány, ami lehetővé teszi, hogy minden igénylésnek eleget tegyenek és új kérelmeket is fogadhassanak.

P. Zs.

Felhívjuk Olvasóink figyelmét, hogy a Beregszászi Járási Útlevélosztály címe megváltozott. Jelenleg a Munkácsi köz 9. szám alatt fogadják ügyfeleiket, vasárnap és hétfő kivételével mindennap 8 és 16 óra között, csütörtökön 12 és 17 óra között.