Doneckbe került a kupa

Labdarúgás

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

A Dinamo Kijev hatodszor vagy a Sahtar Doneck negyedszer? – ez volt a kérdés a sorrendben 11. ukrán kupadöntő előtt. A honi labdarúgás vitathatatlanul két legjobb gárdája eddig mindig kupagyőztes lett, ha a fináléba került, de – egészen érdekes módon – ez a két együttes még sohasem játszott kupadöntőt.

Május utolsó vasárnapját hagyományosan Kijev napjaként tartják számon, és sokáig úgy nézett ki, hogy a fővárosiak ünnepe egy újabb kupasikerrel lesz teljesebb. Bár a vezetést Popov révén a vendég doneckiek szerezték meg a 10. percben, ám a Bodnár Lászlóval felálló Dinamo Kijev Belkevics és Sackih találataival fordítani tudott. És ha jobban koncentrálnak a kék-fehérek, még be is biztosíthatták volna a győzelmet.

A hajrában Nevio Scala minden cserelehetőségét kihasználta, és az egyik csereember, Atelkin 5 perccel a mérkőzés vége előtt egy fejessel bevette Sovkovszkij kapuját. A hosszabbításban aztán Vorobej használt ki egy védelmi hibát, és nyolc méterről belőtte a Sahtar kupagyőzelmét jelentő gólt.

Alig egy héten belül – immár a bajnokságban – újra összecsap majd a két csapat. A június 3-án Doneckben megrendezésre kerülő találkozó győztese nagy lépést tesz a bajnoki cím megszerzése felé.

Ukrán kupadöntő: Kijev, Olimpiai stadion, 75 ezer néző

Dinamo Kijev – Sahtar Doneck 2–3 (1–1)

G.: Belkevics 32., Sackih 50. ill. Popov 10., Atelkin 85., Vorobej 97. p.

(tamási)