Hintóval az oltár elé

Ilyen járművön csak a nyugati gazdagoknak van módjuk járni

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

A Szovjetunió fennállásának utolsó napjaiban nyílt meg először a vasfüggöny. A bustyaházai Pogány István ekkor látogatta meg Veszprémben élő nővérét. Egy régi filmet sugároztak a televízióban: Bécs utcáin haladt a fiáker, s István nővére megjegyezte: „Ilyen járművön csak a gazdag nyugatiak járhatnak”. Istvánnak akkor ez a mondat szöget ütött a fejében, s elhatározta, hogy belőle is lesz még ilyen „nyugati gazdag”.

Nem sokkal később a bustyaházai gazdaság felkérte Pogány Istvánt egy munka elvégzésére, melynek fejében ő a gazdaság egyik üzemében hányódó, rossz állapotú hintót kérte; azt a Cabriolet típusú fiákert, mely tán 150 éves is lehetett már.

– Amikor hazahoztam, csak egy rakás szemét volt. Elvittem Viskre, az egyik rokonomhoz, aki jártas az asztalosszakmában, és megkértem, hogy hozza rendbe – meséli István.

A restaurálás során több alkatrészt is pótolni kellett. István azonban ragaszkodott az eredeti külalakhoz, még azt sem engedte, hogy az eredeti kerekeket gumiabroncsokra cseréljék.

Amikor a hintó elkészült, eleinte csak saját szórakozására használta. Azután egy barátja megkérte, hogy szállítsa el őt és menyasszonyát a házasságkötésre. Hát innen adódott az ötlet.

– Az emberek csodálkozva nézik, mikor egy lakodalmas menet elhalad előttük. A fiatalok pedig szeretnék minél emlékezetesebbé tenni esküvőjük napját, s persze nem utolsósorban felülmúlni szomszédjukat, falubelijüket. Könnyen elképzelhetik hát, micsoda feltűnést kelt a községben, amikor a sok luxuskocsit felvonultató lakodalmas menet előtt egy több mint 150 éves hintó viszi az ifjú párt. Számtalan jelentkező akad, de csak barátaimnak és ismerőseimnek adom oda a hintót, mivel pénzt nem kérek érte – meséli Pogány István.

A hintó bakján Németi Károly foglal helyet, aki saját két fehér lovát fogja a jármű elé. A fogatosnak olykor Huszton, Técsőn vagy éppen a Técsői járás valamelyik községében kell a fiatalokat oltár elé szállítani.

A hintó hétköznapokon Pogányék garázsában áll. Évente mintegy 5-10 alkalommal kerül ki onnan. Talán, ha egyszer beindulna a turizmus Kárpátalján, gyakrabban kerülhetne sor kisebb-nagyobb hintós túrákra a környéken.

Karmacsi Zoltán