Ma már a félezer hrivnyás vásárlás sem ritka

Elit élelmiszerüzletek Kárpátalján

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

A mindennapi bevásárlás általában nem tartozik a háziasszonyok közkedvelt időtöltései közé, noha az élelmiszerpultok előtti többórás sorbaállás és tülekedés szerencsére már a múlté. Manapság egyre több korszerű ABC és kiskereskedés rendelkezik bőséges és változatos árukínálattal, igyekezve megfelelni mind a széles vásárlóközönségnek, mind az igényesebb tehetős rétegnek.

Az ún. elit üzletekben akár többtucatnyi hús-, hal- és tejtermék közül választhat a vásárló, a legnagyobb kínálattal azonban, érdekes módon, a szeszesital- és édességpultok szolgálnak. A megyeszékhely egyik nagy forgalmú élelmiszer-kereskedésében például mintegy ezer különböző italféleség közül lehet választani. Szinte valamennyi italfajtából legalább negyven-ötven különböző márkát tartanak raktáron, s az árukat jelző címkén szerepelhet két-, három-, de akár négyjegyű szám is. A moldáv, grúz és örmény borok ára általában 70 és 400 hrivnya között mozog, de kapható 700 hrivnyát érő francia illetőségű palack is. A konyak ára üvegenként 35-80-250-640 hrivnyába kerül (a felső határ ez esetben 1346 hr), míg a legdrágább whisky ára meghaladja a másfél ezer hrivnyát.

A hűtőpultok kínálata szintén több mint bőséges. A kolbászok és felvágottak esetében gyakorta akár félszáz termék közül is válogathatunk, melyek kilónkénti ára általában 20 és 45 hrivnya között mozog. A halaspulton is jócskán akad látni- és vásárolnivaló, s érdekes, hogy a 15-20 dekás kiszerelésben kapható tengeri halfajták árszínvonala nemegyszer vetekszik a hazai halfélék kilónkénti árával. A tejtermékek között a sajtféleségek viszik el a pálmát, melyekből néhány üzletben ma már akár 25-30 féle is kapható (áruk általában 15-26 hr között mozog), de a kevésbé tartós tejes, tejfeles, kefires, joghurtos zacskók és dobozok között is legalább négy-ötféle különböző gyártó terméke található meg. Az édességek és cukrásztermékek sokfélesége szintén százas nagyságrendben mérhető, s ezek kelendőségét csak a szeszes italok forgalma múlja felül.

Az élelmiszer-magánkereskedések pazar termékkínálata és árszínvonala elsősorban azért különbözik az állami üzletekétől, mert az utóbbiakkal ellentétben nem a megyei árulerakatokon, hanem főként a fővárosi, illetve FÁK-országokbeli nagykereskedőktől szerzik be árujukat.

– Minden szolgáltatásnak megvan a maga vevőköre, csak meg kell találni – vallja az egyik magánkereskedés vezetője. – Még sosem maradt a nyakunkon áru, ami azt mutatja, hogy az igények adottak, létezik egy stabil vásárlóréteg, tehát van mire alapozni.

A vásárlói szokások tekintetében azt is megtudtuk, hogy ma már szinte mindennapos jelenség, ha némelyik vevő négy-ötszáz hrivnya fölött vásárol, az adott üzletben kifizetésre kerülő eddigi legnagyobb végösszeg pedig meghaladta az 5000 hrivnyát…

Popovics Zsuzsanna