Mindkétszer 1–1, de micsoda különbség!

A véghajrára marad a döntés

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

A pünkösdi ünnepek miatt legutóbbi számunkban nem tudtunk beszámolni az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 23. fordulójáról. Azóta még egy játéknapon vannak túl a csapatok.

A 23. fordulóban az ungvári Zakarpattya a Tavrija Szimferopol vendégeként igen értékes, 1–1 arányú döntetlent ért el a bent maradást már korábban biztosító Krím félszigetiekkel szemben.

A szombati, 24. fordulóban az a Metalurg Mariupol látogatott el az ungvári Avangard Stadionba, amelynek a legyőzésével Jurij Kalitvincev csapata óriási lépést tehetett volna a hőn áhított bennmaradás felé. Jól is indult a találkozó, hiszen az ungváriak legeredményesebb góllövője, Igor Prodan már a 17. percben előnyhöz juttatta a hazaiakat. Ezután még két ungvári kapufa és legalább féltucatnyi helyzet jelezte a Zakarpattya fölényét, de újabb gólt nem sikerült elérni. A hosszabbítás perceiben aztán jött a valódi hidegzuhany: a csereként pályára lépő Gribanov kihasznált egy védelmi megingást és kiegyenlített.

A forduló további eredményei: Vorszkla Poltava–Tavrija 2–0, Metalurg Doneck–Arzenal Kijev 2–1, Kárpáti Lviv–Metaliszt 0–2, Krivbász–Metalurg Zaporizzsja 0–0.

Ezzel a pontvesztéssel az ungváriak igen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen 21 ponttal a 13. helyre csúsztak vissza a tabellán, és csak a 19 pontos Arzenalt előzik meg. Osztályozós helyen álló csapatunk előtt a Vorszklának 22, a Metalurg Mariupolnak és a Poligraftechnikának pedig 23 pontja van (e két utóbbi gárda azonban kevesebb mérkőzést játszott).

A bajnoki finis a Zakarpattya számára igencsak nehéznek ígérkezik, hiszen Jurij Kalitvincev csapata június 3-án a Dnyipróhoz látogat, míg a június 11-i zárófordulóban a Sahtar Doneck látogat Ungvárra. Bár a vetélytársak sorsolása kedvezőbbnek tűnik, ebben a bajnokságban történtek már meglepetések…

(tamási)