A nevickei vár

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

Festői környezetben, Kárpátalja megyeszékhelyétől, Ungvártól 12 kilométerre találhatók Nevicke és Kamjanica (Ókemence) községek, amelyek határában, az Ung és a Vajda-patak által körbezárt vulkanikus szikla tetején, 260 méterrel a tengerszint felett áll a nevickei vár. Már a középkori forrásokban is találunk említést a monumentális kőépítményről, amely a történelem folyamán az Aba család és a Drugethek tulajdonába került. A vár a XVI–XVII. századi heves harcok színterévé változott, és 1644-ben I. Rákóczi György erdélyi fejedelem leromboltatta.

A vár tövében egy turisztikai központ is működik. A várat a 60-70-es években restaurációs és konzervációs munkálatok révén kívánták megmenteni a jövő nemzedékei számára. Az 1990-es évek elején régészeti ásatások zajlottak itt, amelyek révén a nevickei vár újra a figyelem középpontjába került.

Napjainkban egy hosszú távú program keretében kívánják a várat megőrizni és turisztikai látványossággá fejleszteni. Ennek alapján a vár bázisán szeretnének létrehozni egy állami múzeumi-turisztikai komplexumot. E célt szolgálja az a tájékoztató brosúra is, amelyet Kobály József, a történelemtudományok kandidátusa, a Kárpátaljai Régészeti és Népművészeti Múzeum részlegvezetője és Olekszandr Dzembász történész, a kárpátaljai régészeti és népművészeti múzeum tudományos munkatársa készített el és adott ki ebben az évben.

A brosúra három nyelven ad betekintést a nevickei vár történetébe, múltjába. A legrészletesebb áttekintést ukrán nyelven olvashatjuk, a magyar és angol nyelvű részek röviden foglalják össze a vár viszontagságos történetét.

A borítón a nevickei vár légifelvétele látható háttérben az Ung folyóval. A tájékoztató kiadvány több képet is tartalmaz a vadregényes várról, az abban folyó régészeti ásatásokról, a belső részek feltárt régészeti emlékeiről. Megtalálhatjuk benne továbbá a vár alaprajzát, valamint megközelíthetőségének útvonalát is.

Aki a kiadványt megvásárolja, az egyben a fentebb említett turisztikai programot is támogatja. Egy brosúra megközelítőleg 3 hrivnyába fog kerülni, amely Kobály Józsefnél, az Ungvári Népi Építészeti és Néprajzi Múzeumban lesz kapható.

kozi