Őrizz meg minket, édes anyanyelv...

Szavalóverseny a végeken

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarsága körében az „Őrizz meg…” elnevezésű szavalóversenyt. A rahói középiskolában zajló rendezvényen ezúttal 65 versenyző mérte össze képességeit. Rahó, Kőrösmező, Gyertyánliget, Tiszabogdán, Nagybocskó iskolásai mellett a szlatinai román tannyelvű iskola tanulói sem maradtak ki a versengésből.

Bilics Évának, a Petőfi Sándor Anyanyelvi Nyugdíjasklub elnökének, a verseny házigazdájának köszöntő szavai után ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke fejezte ki örömét annak kapcsán, hogy évről évre mind több szavaló áll meg a zsűri előtt, a pedagógusoknak pedig töretlen hitet kívánt a végeken folyó küzdelmekkel teljes munkához. A szavalóverseny tavalyi győztese, Hácskó Éva elszavalta Reményik Sándor „Menj, ha tudsz” című versét, majd a helyi magyar iskola növendékeinek dalai, versei szóltak az édesanyai szeretetről Zelinszki Éva tanítónő zenei kísérete mellett.

A versenyzők négy kategóriában álltak színpadra. A magyar nyelvet legkevésbé beszélők csoportjának 9-15 éves szavalói között a kőrösmezei Hőnis Adriánna végzett az első helyen. A többi kategóriában a rahóiak nyerték az első helyezéseket, a 7-9 évesek kategóriájában Zelinszki Éva, a 10-12 évesek között Zászitkovics Ilona, a 13-16 évesek csoportjában Kozurák Mariann szavalata nyerte el a zsűri tetszését. Az eredményhirdetést követően Punykó Mária, az Irka gyermeklap főszerkesztője mondott köszönetet a szervezők nevében mindazoknak, akik valamilyen formában támogatták a rendezvény létrejöttét.

Olasz Tímea