Virágzik a női futball Aknaszlatinán

Teher alatt nő a pálma

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

A pécsi Babits Mihály Gimnázium csoportja nemrég futballfelszereléssel kedveskedett az aknaszlatinai Bolyai János Középiskola női futballcsapatának. Az ajándék nem is kerülhetett volna jobb helyre: a két éve alakult csapat minden járási versenyt megnyert, s legutóbb a megyei bajnokság aranyérmét is ők hozták el.

Kárpátalja legjobb női csapatában a 7–10. osztályosok korcsoportjában 15-en, az 5–6. osztályosok közül 13-an futballoznak. Nagy részük, mint például a csapat egyik gólvágója, Benedek Melinda, atlétikában és kézilabdában is kiemelkedő tehetségnek számít. A szülők eleinte nem méltányolták, hogy gyermekeik labdarúgással kívánnak foglalkozni, de az eredményeket látva egyre többen biztatják a „nem nőies” sportot űző lányokat és edzőjüket.

– Az edzésterv lényegében ugyanaz, mint a fiúcsapatok esetében – mondja Papp György testnevelő tanár, edző. – Ugyanakkor jóval könnyebb lányokkal foglalkozni, engedelmesebbek, odaadóbbak, mint a fiúk. Jelenleg olyan szinten állnak, hogy korosztályukon belül bármelyik fiúcsapattal felvehetik a versenyt. Varga Ferenc, a területi válogatott edzője több lányra is felfigyelt a csapatban, kettőjüket, a kilencedikes Strempel Ilonát, és az uglyai Nemes Ljudmillát be is válogatta. Ljudmilla idén érettségizik, az ő számára nyitva áll az út a Lembergi Testnevelési Főiskolára, s Ilona is komoly esélyekkel rendelkezik, hogy ott folytassa majd tanulmányait.

Kárpátalja legjobb női futballcsapatának edzései sem mindennaposak. A másfél órás tréningek erőfejlesztő része a 12x6 méteres sportteremben, illetve az iskola folyosóján, lépcsőin zajlanak, a gyorsasági, játéktechnikai gyakorlatokra pedig a futballpályát veszik igénybe. A lányok a megerőltető gyakorlatok ellenére nem siránkoznak, hanem játszanak és nyernek.

– A közönség egyre szívesebben megy el a lányok meccseire, a Klimpus tornára például többen voltak kíváncsiak, mint egy felnőtt versenyre – meséli büszkén Benedek Imre igazgató. – Már most fantasztikusan játszanak a lányok, s ki tudja, milyen meredeken ível még fel a pályájuk.

O.T.