Jurta- és indiántábor Salánkon

Harcművészet, gyöngyfűzés

2002. június 7., 02:00 , 73. szám

Idén újra lesz Salánk határában Jurtatábor, mégpedig 2002. július 1–8. között – tudtuk meg Kész Barnabástól, a Salánki Középiskola történelemtanárától, a tábor főszervezőjétől.

A tábor jobbára a korábbi években megszokott programmal várja majd a gyerekeket, csupán annyi változás történt, hogy idén a honfoglalóké mellett a középkori lovagok életmódjával, harcművészetével is megismerkedhetnek a résztvevők.

A rendezvényre olyan neves magyarországi előadókat várnak, mint Kis Gergely citeraművész és Koltay László fafaragó- és festőművész. Az idén a korongozást a salánki Pólin Elek fogja oktatni. A tervek szerint az eseményen részt venne Hidan Csaba, aki kísérleti régészettel és az ősmagyar életmóddal foglalkozik, továbbá Salánk határába várják a visegrádi központú Szent György Lovagrend tagjait is.

Újdonság, hogy a Jurtatábort követően, 2002. július 10-18-a között Indiántábor várja a kalandra vágyó gyerekeket, ugyancsak Salánkon, ahol a Feketeláb törzs­höz tartozó magyarországi indiánok, élükön Szom­jassal (Nagy Attila) szervezik a programokat. Ez a turnus mindenekelőtt abban különbözik majd a jurta­tábortól, hogy a jur­ták helyett 8-10 férőhelyes indiánsátrakban, azaz tipikben fognak lakni a gyerekek.

– A lovaglást és az íjászatot mi magunk fogjuk bemutatni, de ezúttal nem reflexíjakat, hanem botíjakat használunk – mondta el lapunknak Kész Barnabás.

A tervek szerint a tábor első két napján a gyerekek elkészíthetik saját indián ruháikat, amelyeket azután a tábor végéig viselnek, s amelyeket az üdülés végeztével akár haza is vihetnek. A tábor ideje alatt a gyerekek gyöngyöt fűzhetnek, bőrözhetnek és szőhetnek majd.

Mindkét eseményre összesen 60-60 gyereket tudnak fogadni a szervezők.

kozi