Kire hagyjam a gyereket?

Újra divat a bébiszitter

2002. június 7., 02:00 , 73. szám

Manapság egyre gyakrabban hangzik el ez a kérdés, főleg olyankor, amikor a család szeme fénye még nem bölcsődés, az anyuka viszont szeretne mihamarabb visszatérni munkahelyére vagy egyszerűen csak kimozdulni otthonról. Nyugaton bébi­szitter-közvetítő irodák garmadája foglalkozik a rendszeres vagy alkalmi gyermekfelügyelet megszervezésével, nálunk viszont nem éppen egyszerű megfelelő és főleg megbízható pótanyukát találni a gyerek mellé.

Nem csoda hát, hogy a bevált dajkákat ma még szinte kézről kézre adják az elfoglalt édesanyák. Az egyik, megyeszékhelyen élő pedagógus-nagymama például néhány éve előbb csak unaloműzésként, mintegy szívességből vállalt gyermekfelügyeletet, azóta pedig már a harmadik kisbabát nevelgeti, míg a család felnőtt tagjai dolgoznak.

Más, bár hasonló „eset” a Marikáé, aki 30 éves, két gyermek édesanyja és munkája mellett egy ideje szintén vállal dajkaságot, sőt „házvezetést” is. Mint mondja, lényegében három műszakban dolgozik: délelőtt a munkahelyén, napközben dajkál, este pedig otthon vezeti a háztartást.

– Jelenleg napi négy-hat órán át vigyázok egy kétéves fiúcskára, időnként bevásárolok a család számára, s ha kell, ebédet főzök, mosogatok. Nem nehéz munka, de nagy felelősséggel jár, mind a gyerek, mind a lakás értékeinek megóvása miatt. Általában az első két hét a legnehezebb, aztán lassan eligazodom a konyhában, megismerem a család, a háziasszony szokásait. Ilyenkor egyszerűen elfelejtem, hogy ezt vagy azt én másként szoktam meg, ehelyett folyamatosan figyelem, tanulom a házirendet és persze igyekszem be is tartani azt.

Mint megtudtuk, Ungváron 1-5 hrivnya a gyermekfelügyeletért járó órabér, attól függően, hogy a dajka megy-e a gyermekhez, vagy a gyermeket viszik a dajkához. Ez utóbbi leginkább azon módos családoknál számít bevett gyakorlatnak, ahol nem szívesen engednek hosszabb időre „idegent” a luxuslakásba, de az sem ritka, hogy a szülők hosszabb útjaik idejére „leadják” megőrzésre csemetéiket a gyermek által már megszokott pótmamának.

Összehasonlításképpen: Budapesten a maszek dajkák honoráriuma óránként 600-700 forint, míg az ügynökségek által közvetített hivatásos gyermekfelügyelők órabére esetenként meghaladja az ezer forintot is.

– farkas –