Lencsevégre kapott történelem és digitális technika

Fél évszázad fotográfus szemmel

2002. június 7., 02:00 , 73. szám

A técsői Kozurják János több mint ötven éve hivatásos fotográfus, akit szakmai körökben az egyik legelismertebb „öreg rókaként” tartanak számon. Pályáját tizenévesen egy moz­gólen­csés Szmena fény­­­­képe­zőgéppel kezdte, amihez még sötét fo­to­la­bor és hígító anyagok tucatja dukált...

– Tizenkét éves voltam, amikor édesapám megvette életem első fényképezőgépét. Játékszerként használtam, „rásütve” mindenre, ami él és mozog. A képek előhívását együtt végeztük, ami akkoriban még elég bonyolult eljárás volt, gyakran tönkre is mentek a filmjeim. Egy alkalommal lefényképeztem egy vízbe ugró fiút, amint sziluettje visszaverődik a vízfelszínen. A város akkori fotográfusa, meglátva a képet, azonnal berendelt magához és felajánlotta, szegődjek mellé tanoncnak. Így történt, hogy elvégezve a hétosztályos általános iskolát, már tizenévesen a műhelyben dolgoztam.

– Mivel járt a tanonckodás akkoriban?

– Napi nyolc-tíz órát töltöttem az előhívókamrában, az első hónapokban szinte nem is fényképeztem. Akkoriban még csak fekete-fehér képeket készítettünk, s a sok festéktől estére úgy néztünk ki, mint a kéményseprők. Egy évig ingyen dolgoztam, mivel kiskorú voltam és nem lehetett munkahelyem. Aztán kiállítottak a részemre egy szakmai bizonyítványt, amelyben születési évként 1943 helyett 1942 szerepelt, mert ezzel a kis csalással hivatalosan is beállhattam tanulónak és egyben fizetett segédnek, noha még mindig nem voltam 16 éves. Fél év után aztán már állandó alkalmazottként dolgoztam és esti tagozaton folytattam a középiskolát. Később megjelent a színes technika, mely még munkaigényesebb eljárás volt, és a sok vegyszer miatt az egészségre is károsan hatott.

– Mennyiben változtak a fotográfus szakma technikai és egyéb vonatkozásai az elmúlt évtizedek során?

– A gépek korszerűsödésével folyamatosan egyszerűbbé és lényegesen gyorsabbá vált a fény­képkészítés. A hígítós-vegyszeres labormunkát modern előhívó- és nyomtató­beren­dezé­sek váltották fel, így ma már nem kell órákat tölteni a vegyszergőzös sötétkamrában, a digitális gépek és gyorsprinterek megjelenésével percek alatt kézbe vehetővé válnak a felvételek. Jómagam túl az ötvenen tanultam meg a számítógép kezelését, hogy alkalmazni tudjam ezt a technikát, de megérte, mert jelenleg erre van a legnagyobb igény.

– Mint mondja, Önnek nem­­­csak hivatása, de hobbija is a fényképezés. Mit jelent ez?

– A napi rutinmunka mellett (igazolványképek, portrék, családi fotók) szívesen fotózom a magam kedvére is. Ha alkalmas az időjárás, fogom a gépemet és irány a hegyvidék vagy a város magasabb pontjai (templomtorony, háztetők). Megpróbálom elkapni a legszebb forma- és fénybeállításokat. Másik hobbim a régi, múlt század eleji fényképek gyűjtése és átfotografálása. Az évek során jó néhány ilyen múltbeli pillanatképet sikerült megmentenem: técsői utcarészleteket, az egykori református parókiát, családi fotókat stb. Egy festőbarátom, látva a színes reprodukciókat, maga is beleszerelmesedett a témába és a képek közül néhányat vászonra vitt. Végül van néhány tucat panoráma­felvételem a 60-as, 70-es évek Técsőjéről, a nagyobb ünnepekről és felvonulásokról, melyek szintén látványos kordokumentumok.

Popovics Zsuzsanna