Szidor József, a régiségek rabja

Cserépedények, vasalók, hintók és csillárok

2002. június 7., 02:00 , 73. szám

Sok embernek van különleges hobbija, szenvedélye. A tiszaújlaki Szidor József, aki foglalkozását tekintve bádogosmester, a régiségekért, a néprajzi értékekért rajong. Mintegy húsz évvel ezelőtt kezdte az apróságok gyűjtését, aztán idővel szenvedélyévé vált a dolog.

Több műgyűjtőnek restaurált és a helyreállított tárgyakat többször csereberélte. Gyűjteményét cserépedények, csillárok, lámpások, szekrények, vasalók, egy kovácsműhely komplett felszerelése, vaskályhák, régi katonai kerékpárok, rég elfeledett mesterségek szerszámai, és ki tudja még mi minden képezi. Igyekezett hibátlan tárgyakat vásárolni, s gondot fordított arra is, hogy a történetük, keletkezésük idejét is felderítse.

A gyűjtés nemcsak a tárgyakban va­ló gyönyörködésből áll. Kemény kutatási és restaurációs munkát igényel, míg egy tárgyat megfelelő állapotba hoz.

– A régi darabok felkutatása eleinte könnyű volt – meséli –, hiszen abban a 200 km-es körzetben, ahová gyűjtő körutakra indultam, több mindent is meg tudtam venni egy-egy faluban. Manapság hovatovább egyre ritkábban lehet jó vagy tűrhető állapotban lévő dologra lelni.

Állítása szerint Kárpátalján ritkán találkozhatunk hamisítványokkal. Már csak azért sem, mert az olcsóbb tárgyakat nem éri meg hamisítani.

– A véremben van, hogy ha meglátok egy ritka, kifejezetten jó állapotban lévő tárgyat, akkor azt szinte bármiáron megveszem. Tudom, ha akkor, abban a pillanatban nem szerzem meg, talán soha az életben nem adódik hasonló alkalom.

kz