A Trianon FC az egyik focifavorit

Színészolimpia 2002: színészeink az esélyesek között

2002. június 7., 02:00 , 73. szám

Idén negyedszer kerül megrendezésre Budapesten a Színészek IV. Világjátéka, amelyet 2002. június 21–23. között a Margitszigeten bonyolítanak le.

A versenynek rövid múltja ellenére évről évre egyre nagyobb híre és presztízse van a világban, hiszen 2001-ben a magyarországi társulatokon kívül már észt, lett, lengyel, finn, román, szlovák színtársulatok, valamint a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház csapata is részt vettek. De miből is áll a színészek által egymás közt csak színészolimpiának nevezett rendezvény?

A rendezvény fő célja a színészek sportbeli megmérettetése. Az ide érkező művészek eddig négy korosztályban 13 sportág keretében versenyeztek. 2002-ben bővül az olimpiai számok kerete, hiszen ezentúl lábtenisz és íjászat is szerepel majd a versenyprogramban. A rendezvény hathatós támogatást kap a Magyar Olimpiai Bizottságtól, a lebonyolításban számos válogatott világ- és olimpiai bajnok sportoló segít.

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata már a kezdetektől egyik állandó résztvevője az olimpiának. Mi több, színészeink nemcsak részt vesznek, de jelentős sikereket tudhatnak a magukénak. A határon túli színészekből álló Trianon FC elnevezésű fociválogatott például, amelynek gerincét a beregszászi társulat alkotja, a torna egyik esélyese, hiszen eddig egy győzelmet és két ezüstérmet írhatunk a javukra.

De számos más sportágban is jeleskednek a mieink. Trill Zsolt például a hosszú távú (3-5 km) futás egyik favoritja, valamint az elmúlt évben a triatlon versenyszám dobogójának legfelső fokára is ő állhatott.

A színészek között számos érdekes, már-már színpadra illő történet kering az olimpia ese­ményeiről. Trill Zsolt fent említett győzelmének a története például azzal kezdődött, hogy jeles teátristánk aluszékonyságának köszönhetően lekéste a verseny kezdetét, s futva érkezve a medencéhez az első versenyszámnak számító úszást jóval a többiek rajtja után kezdte csak meg…

– Egyik irányba teljesítettem a medence hosszát, ám amikor visszafelé tartottam, éreztem, hogy egyre jobban fáradok. Szinte már úgy éreztem, hogy ott fúlok bele menten a vízbe. Aztán megláttam a medence szélén egyik ellenlábasunkat, Cseke Péter kollégát, s akkor azt mondtam, hogy már csak azért is kiúszom innen, hogy ne lássam az önelégült vigyort az arcán – meséli Zsolt. – A többiek már futottak, amikor befejeztem az úszótávot. A kerékpáros szám végén aztán már én álltam az élen…

Asztaliteniszben is erősnek számít a beregszászi csapat. Két évvel ezelőtt például Szűcs Nelli könyvelhetett el látványos sikert, amikor is mindenki legnagyobb meglepetésére hét hónapos várandós kismamaként ezüs­térmet szerzett.

– Nem vagyok kifejezetten jó játékos. Egyetlen szabályt követek: visszaadni a labdát, mindegy, hogyan. Ez – az oldalról nézve meglehetősen furcsának ható játékstílus – az ellenfeleket olyannyira felidegesítette, hogy „elkerültem” a döntőbe – emlékszik vissza Szűcs Nelli. – Aztán a döntő szettben három mérkőzésben 2:1-re kikaptam, de előtte több olyan kolléganőmet is búcsúztattam, akik nagy játékos hírében álltak, és a bajnoki címre is esélyesek voltak.

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház csapata természetesen idén is ott lesz a megmérettetésen.

– Ez a rendezvény a sport ürügye alatt remek alkalom a közeledésre, arra, hogy a szakma „egy jót beszélgessen” egymással. De a sportpályákon azért vérre menő küzdelem folyik. Mi is minden évben úgy indulunk neki, hogy csak játék, de azért mindegyikőnkben ott él az a vágy, hogy minél több győzelmet arassunk – mondja Vidnyánszky Attila, a beregszászi társulat rendezője, a Trianon FC oszlopos tagja.

Mindehhez sok sikert kívánunk!

karmacsi