A frizura akkor jó, ha illik hozzánk

Haj, fodrászat, árak

2002. június 14., 02:00 , 74. szám

A tavaszi hónapokban csak előjegyzéssel juthattunk be kedvenc fodrászszalonunkba, a hidegek elmúltával ugyanis hölgyek és urak egyaránt igyekeztek mielőbb az aktuális hajtrendhez igazítani frizurájukat. Mi annak jártunk utána, miként alakulnak az idei hajviseletek, illetve kinek-kinek mibe kerül lépést tartani a frizuradivattal.

A hölgyek nagy része mos­­tanság a könnyen kezelhető, rövid frizurákat részesíti előny­ben, míg a nőiesebb, ám jóval több odafigyelést és ápolást igény­lő hosszú hajviselet jellemzően a fiatalok kö­rében kedvelt – tudtuk meg. A megformáltság mellett valódi divatja a különböző színezési és árnyalási tech­nikáknak van, mivel ma már a hölgyek közel 80%-a váltja haja színét rendszeresen.

– Tapasztalatom szerint a kliensek nagy részének nincs határozott elképzelése arról, hogy milyen forma, illetve szín állna jól neki – mondja a megyeszékhely egyik neves szalonjának mesterfodrásza. – Állandó vendégeim zöme legtöbbször teljes egészében rám bízza magát és hajlik a tanácsaimra, javaslataimra. Persze van, aki konkrét elképzelésekkel ül a tükör elé, illetve akad, akit le sem lehet beszélni az általa megálmodott vagy valahol látott frizuráról.

Az idei szezonnak nincs különösebb formadivatja, bárki viselhet bármit, feltéve, hogy illik hozzá, jól áll neki. Hajszín tekintetében az idei trend a vöröses árnyalatoknak kedvez, valamint az alapszín szerinti világos vagy sötét melírozásnak és a többszínű tónusolásnak, árnyalásnak. A fiatalok zömmel az utóbbi két technikát, ezen belül is az élénk, feltűnő színeket – rózsaszín, sárga, narancs, kék – részesítik előnyben, míg a középkorosztály jellemzően az egytónusú hajszíneket, illetve a két-három színű melírozást viseli szívesen. Továbbra is kedvelt a vizuálisan dúsító hatású hidrogénes szőkítés, míg a hollófekete hajszín idén kevésbé népszerű. Szintén divatjamúlttá vált a korábban igencsak közkedvelt dauerolás (tartós hullám), amit ma már csak az idősebb, ötven-hatvan éves korosztály visel, leginkább megszokásból.

Ami a báli és esküvői frizurákat illeti, a csavarókkal dúsított hajkoronát és a hetvenes éveket idéző tűzött kontyot idén az egyszerű formai megoldások és a művészi fonatok váltják fel. Rövid haj esetén leginkább a stílusos, karakteres forma jellemzi az elegáns frizurát, a legfontosabb követelmény azonban minden esetben a tiszta, könnyed hajalap legyen.

És hogy mibe kerül mindez? Hajvágás – 4-8 hrivnya, szárítás-formázás – 5-7 hr, gofri hullám, hajhossztól függően – 10-20 hr, dauer – 6-10 hr. Az egyszerű hajfestés 3-5 hriv­nyába, a melírozás 8-14 hriv­nyába, a tónusolás 6-10, az árnyalás 20-40, míg a szőkítés 12-18 hrivnyába kerül. Egy báli frizura ára hosszú haj esetén 20 hr, ugyanez esküvői kivitelben 30 hr.

Popovics Zsuzsanna

A frizura örök

Az ember hajszálainak száma 100-150 000; legtöbb a szőkéknek, legkevesebb a vörös hajúaknak van. Egy-egy hajszál átlagos élettartama hat év; ha valaki nem nyiratkozik, akár egész testénél hosszabb hajzatot is növeszthet. A fodrászat mesterségét már szinte minden ókori társadalomban gyakorolták. Az ókori Asszíriában például bonyolult göndör frizurát viseltek az emberek, az ókori egyiptomi nők és férfiak viszont egyaránt leborotváltatták fejüket. Kr. e. 400 táján a görög nők már festették a hajukat, a római időkben a festés és a szőkítés volt a gyakori. A japán nők lakk-kence segítségével rögzítették bonyolult hajviseletüket.