Kovács Miklós: provokációról van szó

Újabb magyarellenes cikkek

2002. június 21., 02:00 , 75. szám

Hosszabb szünet után ismét magyarellenes írások jelennek meg a kárpátaljai ukrán sajtóban. Ezeknek egyelőre csak a Szribna Zeml­ja ad helyet, amelynek június 8-i számában revizionizmussal vádolják a magyarokat (magyarországiakat, kárpátaljaiakat egyaránt), a legutóbbiban pedig a ve­reckei emlékmű ügyét melegítik fel, ugyanabban a kon­textusban: az egykori megszállók építenek emlékművet a lemészárolt szics­gár­disták csontjain. A jelenséggel kapcsolatban Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét kérdeztük:

– Hogyan értékeli e publikációkat?

– Világosan meg kell érteni, hogy provokációról van szó. A lényeg tehát nem az, mi mindent hordanak össze rólunk, magyarokról, hanem hogy mit akarnak ezzel elérni, s ki által. Az első cikkben például a státustörvényt próbálják valamilyen irredenta propagandával összekötni. Vagy­is ürügyet igyekeznek szolgáltatni az ukrán hatóságnak a törvény végrehajtásának megzavarására.

– Van valamilyen elképzelése arra vonatkozólag, kinek állhat ez érdekében?

– Amikor annak ide­jén a ve­reckei emlékmű építésének leállítását a súlytalan – általában figyelmen kívül hagyott – nacionalisták agitálására hivatkozva rendelte el a megyei hatalom, világossá vált, hogy ők maguk inspirálták azt. Most is a közeljövő világítja majd meg, ki jelzett Be­gyéknek: újra menthetitek az ukrán államot a magyaroktól. Amelyik ukrán hivatalos szerv vagy személy fellép a státustörvény ellen, az volt a megrendelő.

– Mit tehet a KMKSZ?

– A dolgok jelenlegi állásánál annyit, hogy nem hagyjuk magunkat megvezetni. Nem fogjuk pont mi felértékelni az örök vesztes kárpá­taljai szélsőjobbosokat. Ők a bábuk, nekünk pedig a bábjátékosokkal van dolgunk, akik vagy előlépnek, vagy abbahagyják az akciót. Személy szerint én azt remélem, ez utóbbi következik be.