„Hagyományt szeretnénk teremteni”

Egyházzenei tábor Munkácson

2002. június 28., 02:00 , 76. szám

Hatnapos táborban vehettek részt az egyházzene iránt érdeklődő tizenévesek a munkácsi Pákh-óvodában. Az áprilisban alakult Kárpátaljai Római Katolikus Kórusszövetség több mint száz gyermek közül választotta ki azt az ötven szerencsést, aki részt vehetett a rendezvényen. A Kárpátalja szinte minden szögletéből érkezett gyermekeknek a karnagyokon kívül Nyilas Tünde budapesti szólóénekes segített elsajátítani a helyes légzést és hangtechnikát.

A kórusszövetség kezdeményezése szemmel láthatóan sikeresnek bizonyult, ezt támasztotta alá az a lelkesedés, amellyel a püspökség, a karnagyok, a plébánosok, a szülők és a gyermekek az ügy mellé álltak. A fiatalok már a második nap trillázva énekelték a zsoltárokat, dicséreteket, a hétvégén pedig a munkácsi gyülekezet is ízelítőt kaphatott a tanultakból. A vasárnapi diákmisén a liturgiarészletek mellett Werner Alajos Mercedes miséjét adták elő az ifjak. A hét végeztével a szentmisék, énektanulások, kirándulások emlékén kívül a tanult darabok fénymásolataival térhettek haza a tábor résztvevői, hogy gazdagabbá tegyék saját gyülekezetük zenei életét is.

– Nem az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő köny­nyed, nyugati műfajt szerettük volna előtérbe helyezni – tájékoztatta lapunkat Szvirida János karnagy, a szövetség ügyvezető elnöke –, hanem az évszázadok alatt kikristályosodott műveket próbáljuk megmenteni ebben az eléggé vészes időszakban. Természetesen nemcsak a szövetség tagjait vártuk erre a hétre, de első alkalommal nem mertünk nagyobb vállalkozásba kezdeni. Reméljük, hogy hagyományt tudunk teremteni, hiszen a gyerekek itt olyan alapot kaptak, annyi mindent sajátíthattak el, amire egyébként aligha nyílt volna alkalom.

O.T.