A hazai és a lengyel bútor olcsó, az olasz drágább

Van kínálat, és néhol pénz is akad

2002. július 5., 02:00 , 77. szám

Míg a 90-es évek elején szinte mindegyik bútorüzlet bezárni kényszerült, s csak a bolhapiac igénytelen darabjai iránt volt némi kereslet, ma ismét sorra nyílnak a boltok és szalonok. De aki új bútor vásárlására szánja el magát, az jól kösse fel azt a bizonyos alsóneműt. Mert igaz ugyan, hogy ma már a legtöbb üzletből bizonyos előleg leszurkolása után hitelbe is hazavihetők a bútorok, a lakás berendezése mégis egyre drágább lesz.

Munkácson például az év elején némileg élénkült a forgalom. Különösen az ortodox húsvét előtt voltak kelendők a kanapék, a fotelek, a szekrénysorok, a hálószoba- és konyhabútorok. A kereslet stabilnak tűnik, s széles a vásárlói kör is, hiszen az egész megyéből járnak ide vásárolni. Ungváron a korábbi évekhez viszonyítva idén némileg visszaesni látszik a kereslet, míg Beregszászban stagnál.

Ami az árakat illeti, azok jobbára egységesek, s ugyanígy – talán az ungvári exkluzív üzletek kivételével – a kínálat is. Például a lembergi gyártmányú kanapé két fotellel és dohányzóasztalkával 3300-4000 hrivnyáért kapható. A Lengyelországban gyártott termékek valamivel drágábbak, áruk 4700 hr-nál kezdődik. A konyhai szekrénysorok ára minimálisan 2200 hrivnya, egy konyhaasztal hat székkel pedig 1420 hr-ba kerül. A hálószobabútor 6000 hr, de ha minden darabját külön szeretnénk megvásárolni, jó tudni, hogy például az ágy ára 1475, a tüköré 302, a négyajtós szekrényé 1845 hr. Az úgynevezett nappali szobába való szekrénysorok ára 2600 és 4435 hr között mozog.

Az irodabútorok is nagy választékban kaphatók. A székek ára például 200-tól 1100 hr-ig terjed, az íróasztaloké 535-845 hr, a polcos, illetve ajtós szekrényeké pedig 320-1150 hr.

A ternopoli gyártmányú bútorok az árszintet tekintve az alsó, illetve a középosztályba tartoznak. Egy szekrénysor ebben a kategóriában 1200, a konyhabútor 950, egy kanapé két fotellel pedig 1300 hr-ba kerül.

Ungváron, ahol – mint jeleztük – mostanság némileg visszaesett a kereslet, legtöbbet a már-már luxusnak számító olasz bútorokból rendelnek a vevők. Kelendők továbbá a viszonylag olcsó német gyártmányú, bőr bevonatú kanapék és karosszékek, s a tölgyfából készült hálószobabútorok.

Az árszint érzékeltetése végett említjük meg, hogy például egy olasz gyártmányú hálószobabútor ára minimálisan 5000 hr, ám akadnak kliensek, akik exkluzív hálószobabútort rendelnek, melynek ára akár a többszöröse is lehet ennek. A szekrénysorok szintén 5000 hr-tól indítanak, a konyhabútor ára pedig akár 8000 hr is lehet. A kelendő bőrbevonatú fotelek, kanapék, illetve ülősarkok legolcsóbbika is 9000 hr. Nemegyszer volt már példa egyedi rendelésre is, előfordult, hogy egy cseresznyefából készült ebédlőgarnitúráért 53 ezer hrivnyát fizettek ki.

De az ilyesfajta vásárló nagyon ritka, mert a legtöbb ember nemhogy az eredeti fabútorokat, de a silányabb utánzatokat sem tudja megfizetni. Éppen ezért igen jelentős még mindig a használt bútorok forgalma. Igaz, megfelelő kereskedői hálózat hiányában a forgalom döntő hányada úgymond kéz alatt bonyolódik. Piac híján az árak is meglehetősen rapszodikusan alakulnak. Például egy használt szekrényt manapság 80-300 hr-ért, ágyat 50-150 hr-ért, éjjeliszekrényt 25-50 hr-ért vásárolhatunk meg.

baráth – karmacsi