Szól a zene, hajlik a tánc Péterfalván

Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor

2002. július 5., 02:00 , 77. szám

Ének- és muzsikaszótól hangos ezekben a napokban a tiszapéterfalvai sporttelep, a zeneiskola, a kultúrház és a református parókia, ahol ezen a héten zajlik az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Népzenei, Néptánc- és Kézmű­ves­­tábor.

– Idén 180 gyermek és pedagógus vesz részt a KMPSZ, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola, valamint a Galga zenekar szervezésében sorra kerülő nagyszabású népzenei táborban, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által meghirdetett zenepedagógiai továbbképző tanfolyamon – tudtuk meg Biki Ottó táborvezetőtől. – A hagyományokhoz híven a kárpátaljai résztvevők mellett, akik a KMPSZ jóvoltából idén is kedvezményesen vehettek részt a táborban, Erdélyből és az anyaországból is érkeztek oktatók és tanulni vágyók, akik már zömmel visszatérő vendégeink.

– Aki egyszer megízleli az együttzenélés és táncolás hangulatát, az újra és újra szeretné átélni azt – mondja Pál Lajos szakmai vezető. – A jóízű tanulást ezúttal is nívós oktatói gárda biztosítja. A teljesség igénye nélkül hadd említsem Lévai Pétert és Kis Zsuzsannát, akik a Budapesti Táncművészeti Főiskola legjobb módszerészei, vagy a pedagógus-továbbképzés két neves előadóját: Német Imrét, a Magyar Zenetudományi Intézet hangzóanyag-felelősét, valamint Vakler Anna hivatásos népdalénekest és oktatót.

A kezdő és haladó csoportban táncoló gyerekek és fiatalok idén somogyi, széki és bagi néptáncokat, népi játékokat és népdalokat tanulhatnak, míg a hangszeres oktatás résztvevői szatmári, széki, somogyi és más tájegységek népzenéjével ismerkedhetnek meg. Őket ez alkalommal is a Galga zenekar oszlopos tagjai segítik, s az esti táncházak alkalmával ugyancsak ők „húzzák” a lányforgató-legénypróbáló talpalávalót.

A hét folyamán a tábor kézműves foglalkozásai is sok ügyes kezű gyereket vonzanak, akik faragnak, korongoznak, szőnek, suskáznak és gyöngyöt fűznek. Szerdán a pihenésé volt a főszerep, a külföldi vendégek kirándulást tettek a munkácsi várba, míg a táborban maradók a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola diákjainak vezetésével tartottak ügyességi és sportvetélkedőket, majd néhány óra erejéig a helyi vidámpark hintáit is birtokba vették.

A tábor hagyományos vendégváró-záró estjére szombaton, a helyi kultúrházban kerül sor, ahová a szervezők minden érdeklődőt szívesen várnak.

Popovics Zsuzsanna