Alaptalan állítások

2002. július 12., 02:00 , 78. szám

Minden alapot nélkülöz az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének azon állítása, amely szerint 1998 után az UMDSZ és tagszervezetei elvesztették döntéshozó pozíciójukat az Illyés Közalapítvány kárpátaljai alkuratóriumában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) javára – közölte Brenzovics László, az alkuratórium elnöke azokra a nyilatkozatokra reagálva, amelyeket a múlt hét végén Tóth Mihály, az UMDSZ elnöke adott az MTI-nek és a Kárpáti Igaz Szónak.

Brenzovics, aki egyben a KMKSZ alelnöke, az MTI ungvári tudósítójának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a KMKSZ mindössze három fővel képviselteti magát az alkura­tóri­um­ban, a többi tagot az UMDSZ két tagszervezete: a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége és a Kárpátaljai Magyar Szervezetek Fóruma, illetve a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség és a történelmi egyházak – a Kárpátaljai Református Egyházkerület, a Kárpátaljai Római Katolikus Egyház és a Kárpátaljai Görög Katolikus Egyház – delegálják. Vagyis rágalom az UMDSZ elnökének kijelentése, miszerint kilenc-kettő lenne az alku­ra­tóriumi helyek aránya a KMKSZ javára – tette hozzá.

Brenzovics szerint az elmúlt négy évben a kárpátaljai alku­ratórium döntéseinek több mint kilencven százalékát konszenzussal hozta, s szinte valamennyi határozatát megszavazták az UMDSZ tagszervezeteinek képviselői is. Arra is emlékeztetett, hogy a kuratórium mind őt, mind Gulácsy Gézát egyhangúlag választotta meg négy évre elnöknek, illetve titkárnak. Nem mellékes az sem, hogy az UMDSZ tagszervezetei által benyújtott pályázatok igen jelentős arányban részesültek támogatásban az elmúlt időszakban – emelte ki Brenzovics, aki sajnálatosnak nevezte, hogy az UMDSZ elnöke figyelmét régóta csak erre az egy kérdésre összpontosítja, amikor annyi égető problémája van a kárpátaljai magyarságnak.