„Néhány napig gyermekek lehettek...”

Kárpátaljai gyerekek a Dorcas Kempingben

2002. július 12., 02:00 , 78. szám

A Dorcas Alapítvány családsegítő programjának keretében idén hatodik alkalommal üdülhetett majd száz nehéz szociális körülmények között élő gyermek a debreceni Dorc as Kempingben. Az impozáns pihenőközpont június 10–30. között fogadta kis vendégeit és tette lehetővé, hogy tíz napig valóban gondtalan gyerekként pihenhessenek.

– A két csoportban üdültetett gyerekek mindegyike hátrányos helyzetű családban él, nem ritkán több testvérével együtt, akik korán szembesültek a nincstelenséggel és tapasztalták meg a mindennapos nélkülözést – mondta el lapunknak Fodor Gusztáv lelkipásztor, az alapítvány kárpátaljai vezetője. – A program keretében Kárpátalján immár 160 hasonló problémákkal küzdő család részesül rendszeres élelmiszer-támogatásban, amit ugyanennyi holland család juttat el a számukra. Az év csúcspontja mégis az, amikor a gyerekek autóbuszba ülnek (többségüknek az alapítvány váltja ki az útlevelét), hogy ki-ki maga mögött hagyva itthoni életét, néhány napig felhőtlenül boldog lehessen.

A hangsúly ez alkalommal is a pihenésen és a lelki épülésen volt. A kikapcsolódást az alapítvány oktatói és néhány amerikai önkéntes fiatal igyekezett valóban aktívvá és élménydússá tenni. A programot lelki foglalkozások, közös játékok, kézügyesség-fejlesztő gyakorlatok, kirándulások alkották.

A tábor tapasztalatairól szól­va kiderült, idén is volt olyan gyermek, aki a kempingben látott először zuhanyt, némelyikük 500, más 128 forint zsebpénzzel érkezett az üdülőközpontba. A legnehezebb helyzetben ezúttal is a szakács volt, mivel nehezen tudott a gyerekek kedvére főzni, akik számos húsételt egyáltalán nem ismertek…

P. Zs.