Újabb illeték a határon

Megyei tanács

2002. július 12., 02:00 , 78. szám

Amint arról lapunk előző számában beszámoltunk, a IV. összehívású megyei tanács II. ülésszakán a képviselők a költségvetési bizottság javaslatára döntöttek arról, hogy a jövőben a kárpátaljai gépkocsi-tulajdonosoknak is le kell róniuk a megye területén határátlépés céljából áthaladó járművek után fizetett illetéket, amennyiben külföldre kívánnak utazni. Az illeték 94 százaléka a megyei költségvetésbe kerül majd, öt százaléka a lerovását ellenőrző határőrizeti szerveket, végül 1 százaléka a befizetéseket fogadó Kárpáti biztosítási részvénytársaságot illeti majd.

A kárpátaljai lakosok esetében az illeték összege ugyan mindössze egy hrivnya, a közvélemény mégis értetlenül áll a határozat előtt, amely újabb terhet ró a lakosságra, ráadásul tovább lassítja majd az amúgy is nehézkes határátlépést.

Brenzovics László megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ alelnöke a határozattal kapcsolatban a Kárpátaljának elmondta, a KMKSZ támogatásával megválasztott képviselők nemmel szavaztak a határozattervezetre.

– A mezőgazdasági bizottságban, melynek elnöke Bihari András, a bizottsági tagok sorában pedig ott van Bakancsos László, valamint Bartha Ferenc, már a bi­zottsági ülésen sem javasolták elfogadásra a határozattervezetet, mivel úgy véljük, bár az illeték összege nem jelentős, a rendelet mégis keményen sújtja a határ men­ti lakosságnak azt a részét, amely rendszeresen kénytelen átlépni a határt. Másrészt meggyőződésünk, hogy a rendelkezés érvényesítése még nagyobb tumultust eredményez majd az amúgy is túlterhelt határátkelőkön, hiszen mindenkinek meg kell állnia, be kell fizetnie a pénzt, majd a határőröknek ellenőrizniük kell, hogy a kilépésre jelentkezők valóban lerótták-e az illetéket – mondta el Brenzovics László, aki egyet­értett azzal a nem hivatalos vélekedéssel, hogy az illetékfizetési kötelezettségnek a kárpátaljai lakosságra történt kiterjesztését minden bizonnyal a megyei költségvetés hiánya indokolta.

– Figyelemmel kísérjük majd a gyakorlatot, s ha azt tapasztaljuk, hogy az illeték összege nem folyik be a költségvetésbe, vagyis a rendelkezés csak a tumultust növeli a határon, akkor mindenképpen visszatérünk a kérdésre.

A rendelkezés elvileg elfogadásának napjától érvényes, ám a gyakorlatban még hátra van a szerződéskötés az illeték beszedésére kijelölt céggel, illetve az ellenőrzésre felkért határőrizeti szervekkel.

ntk