Indián dobtól volt hangos a határ

Indiántábor Salánkon

2002. július 19., 02:00 , 79. szám

Salánkon, a Jurta-táborairól híres település határában idén először rendeztek indiántábort. Ahogy megérkezik az ember, valóban úgy érezheti, mintha egy indiánfaluba csöppent volna, hiszen a tipik, azaz indián sátrak között a gyerekek tolldíszben szaladgálnak, esténként különös énekek és dobok hangja veri fel a határt.

– Az egyhetes táborban az izgalmas vakációra vágyó gyerekek az észak-amerikai indiánok kultúrájával, életmódjával, harcmodorával és fegyverzetével ismerkedhetnek meg – meséli Kész Barnabás, a tábor szervezője. – A magyarországi Feketeláb törzs tagjai, Szomjas, Vidra és Mosolygó egy törzs kultúráját, életét, szórakozását és szokásait mutatják be a gyerekeknek.

Az első napokban a kis „indiánok” elkészítették a maguk vászonöltözetét, vagyis a fiúk az ágyékkötőt és lábszárvédőt, a lányok pedig a vászonruhát.

A ruha mellé ezenkívül mindenki készíthetett magának gyöngyből és bőrből nyakláncot, karkötőt, s ugyancsak bőrből készült dohányzacskót.

Napközben a tanoncok a rézbőrűek harcművészetével ismerkedhettek: lovagolhattak, megbarátkozhattak az íjakkal, valamint szórakozásképpen autentikus indián játékokat (pl. dupla labda) játszhattak. Az esti tábortüzeknél a Feketeláb törzs tagjai észak-amerikai síksági indián törzsek meséit adták elő, dalokat tanítottak.

karmacsi