Menekültlázadás Munkácson

Negyvenegy személyt őrizetbe vettek

2002. július 19., 02:00 , 79. szám

Munkácson fellázadt és Kijevbe való szállítását követelte több mint háromszáz, a helyi határőrlaktanya ideiglenes menekültszállásán tartott illegális bevándorló.

A mintegy 350 délkelet-ázsiai menekült törni-zúzni kezdett, amikor megtudta, hogy a hatóságok nem Kijevbe, hanem a Munkácstól néhány kilométerre lévő Pósaházára (Pavsino), az ENSZ támogatásával tavaly felépült menekülttáborba akarják szállítani őket. A tiltakozó mig­rán­sok összetörték a menekültszállás berendezését, kiverték az ablakait. Megfékezésükre a határőrökön kívül a rendőrség különleges egységét, a Berkutot is be kellett vetni.

Mint Eduard Sztebljuk, a munkácsi határőr-parancsnokság szóvivője a Kárpátaljának elmondta, a fellázadtakkal Viktor Otovcsics rendőrezredes, a megyei belügyi főosztály helyettes vezetője, Vadim Leg­koduh alezredes, a határőr-parancsnokság törzsének főnöke, valamint Oleg Havasi, Munkács polgármester-helyettese tárgyalt, s a menekültek végül is belenyugodtak az átszállításba. A felbujtókat – pakisztáni és szomáliai menekülteket – a rendőrség őrizetbe vette, s az ungvári vizsgálati fogdába szállította.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy a munkácsi polgármesteri hivatal a menekültek helyzetének vizsgálatára nemrég közegészségügyi, közbiztonsági szakemberekből és határőrökből bizottságot hozott létre. A bizottság jelentésében – a Sztarij Zamok c. hetilap tudósítása szerint – járványügyi szempontból veszélyesnek és tarthatatlannak minősítette az elfogott menekültek ideiglenes elhelyezésére szolgáló szálláshelyen kialakult helyzetet, ami a harmadik világból behurcolt járványok kirobbanását idézheti elő Munkácson és kör­nyékén, ezért a létesítmény haladéktalan felszámolását aján­lotta. Ezért vált szükségessé az illegális migránsok áttelepítése a Pósaházán kialakított menekülttáborba.

A pósaházi menekülttáborban jelenleg több mint 250 illegális migráns van elszállásolva, átszállításukat követően lecsillapodtak a kedélyek, s a helyzet viszonylag nyugodt.

Varga – Baráth