Újjászületik a nagypaládi iskola

Tatarozás és új tetőszerkezet

2002. július 19., 02:00 , 79. szám

A Nagypaládi Móricz Zsigmond Középiskola elmúlt három éve a tökéletes elhanyagoltság állapotából való kikecmergésről szólt, hogy fokozatosan eljuthas­sanak a teljes felújításig. A változás mindenekelőtt Ső­tér Gézának, az új igazgatónak és a Kár­­pátaljai Magyar Ped­a­gó­gus­­szö­vet­ségnek köszönhető, amely szárnyai alá vette a tanintézményt.

Elsőként, mintegy más­fél évvel ezelőtt, a Kárpátalja Megsegítésére Ala­pítvány jó­voltából sikerült átalakítani a fűtési rendszert és kicserélni a padlózat java részét. Aztán a Magyar Caritas segítsé­gével tavaly ősszel megtörténhetett a külső tatarozás és elkészült az iskola körül a kerítés.

Ez év áprilisában a KMPSZ és Bocskor Viktor helyi református tiszteletes közreműködésével a Johannita Segítő Szolgálat Kárpátaljai Kirendeltségének támogatásával öt új számítógépet sikerült vásárolni, ami nagyban hozzájárult az informatika oktatásának hatékonyságához.

– Az iskola legnagyobb problémája mindeddig a déli épületszárny folyamatosan beázó tetőszerkezete volt. A gyerekek egy-egy esőzés alkalmával némi túlzással csak esernyővel tudtak az osztályban ülni, írásról pedig szó sem lehetett, mert a füzetek pillanatok alatt eláztak, ha kikerültek a padra. A gerendák elkorhadtak, bármikor tartani lehetett a tetőszerkezet beomlásától – meséli Sőtér Gé­za igazgató.

Ezért volt örömteli esemény, hogy végre megkezdődött és jelenleg is tart a 650 m2 alapterületű tetőrész átépítése a Mocsáry Lajos Alapítvány támogatásával. Ugyanakkor folyik a belső tatarozás is, amelyet az Egymásért Alapítvány segítségével valósítanak meg.

– Persze nagyon sok segítséget nyújtanak a szülők és a gyerekek is, mind anyagiakban, mind társadalmi munka formájában – hangsúlyozza az igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy az Egymásért Alapítvány ősszel várhatóan 5-6 jó állapotban lévő számítógépet adományoz az iskolának, miáltal végre egy megfelelően felszerelt informatikai szaktantermet tudnak majd kialakítani.

karmacsi