Vad strandok és strandolók

Strandszezon Kárpátalján

2002. július 19., 02:00 , 79. szám

A kánikula beálltával egy­re gyakrabban és mind többen zarándokolnak el a vízpartra, hogy megmártózva felfrissüljenek. A felüdülésre vágyókat nemegyszer még a víz esetleges szennyezettsége sem tántorítja el a fürdőzéstől.

Míg a korábbi évtizedekben több hivatalos engedéllyel rendelkező, megfelelő kiépítettségű, azaz elemi szolgáltatásokkal rendelkező strand létezett a megye folyói és tavai mentén, a kilencvenes éveket csupán kettő élte túl: az egyik Huszton, a Rika folyónál, a másik Aknaszlatinán, az úgynevezett sóstavaknál.

Mint arról Volodimir Ivanen­ko, a megyei közegészségügyi és járványügyi hivatal (KÖJÁL) köztisztasági-higiéniai osztályának vezetője a Kárpátalját tájékoztatta, az 1998-as árvízig Munkácson is volt hivatalos strand, ám a parterősítési és a mederszabályozási munkálatok miatt fel kellett számolni. A huszti strandon adottak az alapvető strandolási feltételek: illemhelyeket, öltözőfülkéket, zuhanyozókat állítottak fel, továbbá szemeteskukákat is kihelyeztek. A huszti járási KÖJÁL hetente ellenőrzi a vízminőséget. Ugyancsak számos szolgáltatás vehető igénybe az aknaszlatinai sóstavakon.

Igaz, annak ellenére, hogy Huszton működik „hivatalos strand”, a városban több, strandolásra és fürdésre nem kijelölt helyen is rendszeresen felbukkannak a hűsölni vágyók, s ugyanez a helyzet a megye más településein is.

Az embereknek nem tilthatják meg, hogy saját felelősségükre fürödjenek – halljuk nem egyszer. Annál is kevésbé, mutat rá Ivanenko, mivel nem állíthatnak minden ember mellé rendőrt. A szennyező anyagok, baktériumok koncentrációja a megye szinte minden folyójában, tavában meg­ha­­ladja a megengedett szintet, ám nem akkora mértékben, hogy a fürdőzés súlyosabb fertőzéseket okozzon. Kárpátalján a szakember állítása szerint sem idén, sem tavaly nem regisztráltak olyan esetet, amikor egyértelműen megállapítható lett volna, hogy valaki fürdés következtében fertőződött meg.

Furcsa, ám a helyiek által tökéletesen megszokott, hogy a több mint százezres lélekszámú Ungvárnak egyáltalán nincs hivatalos strandja, ugyanakkor a lakosság körében népszerű fürdőzőhelynek számít az Ung folyó gyakorlatilag egész városi szakasza, főleg a hidak közvetlen környéke, valamint a városi stadion és a park által határolt folyószakasz. Volodimir Orel, a városi KÖJÁL köztisztasági-higiéniai osztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, az említett helyek nem felelnek meg a köztisztasági-higiéniai normáknak. Már csak azért sem, mert például a várdomb és környéke utcáiból, azaz a folyó felső szakaszán egyenesen az Ungba ömlik a szennyvíz. Ráadásul az amúgy is sekély folyóban a nyári hónapokban rendkívül alacsony a vízszint, vagyis még nagyobb a szennyező anyagok koncentrációja. Igaz, mint Volo­dimir Orel elmondta, a víz minőségét minden tíz napban vízmintavétellel ellenőrzik, hogy megakadályozzák a fertőzések kialakulását, s idén még nem is fordultak elő ilyen esetek.

Baráth József

Szedi áldozatait a víz

Tavaly összesen 110 vízbefúlási esetet jegyeztek fel, az idei év első felében pedig 43 személy járt szerencsétlenül megyénkben strandolás, nyílt vízi fürdőzés közben. Mint Jevhen Laba, a megyei bíróság orvos­szakértői hivatalának helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, járásokra lebontva következőképpen fest az idei első félév szomorú statisztikája. A Beregszászi járásban hárman fúltak vízbe, s a Munkácsiban (a munkácsi városi adatokat is beleszámítva) szintén hárman. Az Ilosvai, a Huszti és a Szolyvai járásokban két-két személy vesztette életét, a Nagysző­lősiben viszont öten, míg a Técsői és a Rahói járásban összesen kilencen; az Ungváriban, a Nagybereznaiban és a Perecseniben összesen szintén kilencen (Ungvár városát is beleszámítva). Összesen nyolcan fulladtak vízbe a Mizshirjai és a Volóci járásokban.

-béjé-