Aki iskolát épít, az hisz a jövőben

Bokrétaszentelés Tiszaújlakon

2002. július 26., 02:00 , 80. szám

Lassan elkészül a Tiszaújlaki Széchenyi István Középiskola új épülete. A hét végén a köz­ségben megtartották a bokrétaszentelő ün­nepséget, amelyen részt vett dr. Kövér László országgyűlési képviselő, a Fidesz országos vá­laszt­mányának elnöke, Kovács Miklós, a Ká­r­pátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai ­Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola elnöke, Skri­pecz­ky István, a Lisay Elek János Alapítvány elnöke és a magyarországi Du­nakeszi delegációja. Az esemény Papp Tihamér helyi plébánosnak, az iskolaépítés egyik kezdeményezőjének búcsúmiséjével vette kezdetét a Szent Ilonának szentelt római katolikus temp­lom­ban.

Aztán az ünneplők átsétáltak a középiskola udvarába, ahol elsőként Papp Tihamér szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, akkor van értelme az iskolaépítésnek, ha lesznek szülők, akik családot alapítanak, és lesznek gyermekeik, akiket ebbe az iskolába járatnak majd, s végül, ha lesznek pedagógusok, akik éhbé­rért tanítanak, hogy a magyar kultúra tovább éljen.

A magyar himnusz eléneklése után Kovács Miklós beszédében hangsúlyozta: ha az államnak jut csillogó rendőrségi és vámhivatalokra, jogi intézményekre, akkor kell, hogy jusson az iskolákra is, és ebből nekünk, magyaroknak sem szabad engednünk.

Ezután dr. Orosz Ildikó és dr. Kövér László szólt az egybegyűltekhez.

– A történelem folyamán a magyarságnak mindig tízszer, százszor nagyobb teljesítményre volt szüksége, hogy elérje ugyanazt, amit vetélytársai. Jó példája ennek az épülő iskola is, hiszen ahhoz, hogy egy magyar településen magyar iskola álljon, ahol magyar verseket, dalokat tanulhatnak a gyerekek, lényegesen több energia szükségeltetik, mint más népek számára – mondta dr. Kövér László, majd felhelyezte a bokrétát a középiskola épületének tetőszerkezetére.

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők elénekelték a Szózatot.

karmacsi