A dédai szörny legendája

Több tonnás szörnyet rejt a feneketlen bányató?!

2002. július 26., 02:00 , 80. szám

Meglepő „előadást” hallottam a múltkor a buszon. Egy tudós férfiú arról győzködte hallgatótársait, hogy a dédai homokbánya feneketlen tavában sok más nagy hal mellett egy hatalmas, szörnyszerű hal is él. Ez a hal akkora nagy, hogy a tóból kiemelkedő szigetecskét a hátán cipeli. Ezért van az, hogy a sziget soha sincs egy helyben. Szerinte már többen is látták, amikor úszott a sziget a vízen. Mesélőnk szerint az is ezt bizonyítja, hogy nincsen rajta fa. A szigeten csak a moha lepte halhátra rakódott iszapréteg található.

Tudós barátunk szerint az említett hal akár a több tonnát is eléri, s akkora üregben lakik, – állítólag a megölésére leszállt búvárok látták is –, hogy egy ház is elférne benne. A hal fajtáját tiszai harcsának véli, amely csak akkor válik ragadozóvá, amikor eléri a több tonnás súlyt, addig „csak” a vízbe fulladt emberek lábát, kezét harapja le.

Mielőtt még a gyengébb idegzetűek a tó környékét is igyekeznének elkerülni, mesélőnk meg is nyugtatja közönségét: a tóban nyugodtan lehet fürdőzni, mert halbarátunk eddig élő embert még nem támadott meg.

Egyes helyi forrásokra hivatkozva tudósunk állítja továbbá, hogy akkora étvágya van e halnak, hogy emberi tetemek híján egy egész tehenet is behúzott már a tópartról, s egy másik esetben egyszerre fogyasztott el száz kacsát.

S hogy miért nem érdekli ez a hatalmas halkülönlegesség a többi tudóst, biológust, a hatóságokat vagy akár a sajtót, arra mesélőnk szerint nincs magyarázat. Annyi azonban bizonyos, hogy a dédai bányató szigete egy hal hátán nyugszik.

Aki nem hiszi, járjon utána.

lemon