A jogi kar a legnépszerűbb

Véget értek az egyetemi felvételik

2002. július 26., 02:00 , 80. szám

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen e hét közepén teszik közzé az idei felvételi vizsgaeredmények véglegesített, hivatalos adatait.

Az egyetem 14 kara ezúttal 33 különböző szakra hirdetett felvételt, melyekre nappali tagozaton 2158-an, levelező tagozaton 621-en jelentkeztek (az érmesek megoszlása képzési formánként 500 és 97). Az állami megrendelésnek megfelelően 825 diák nyerhetett felvételt az ún. fizetetlen csoportokba, míg az ezen keretből kiszorult, ám a felvételi ponthatárt sikerrel elérő diákok, igény szerint, a fizetett csoportokban válhatnak majd az egyetem hallgatóivá.

Amint azt Horváth Andrástól, a felvételi bizottság felelős titkárától megtudtuk, idén 115 magyar tannyelvű középiskolát végzett diák vett részt a felvételi megmérettetéseken ( 35-tel kevesebben, mint tavaly). A magyar nyelv és irodalom szakra az átlagosnál többen, 45-en jelentkeztek, s negyvenen meg is feleltek a felvételi követelményeknek. Közülük tizenöten kezdhetik majd meg ingyenesen tanulmányaikat.

Egyébként a legtöbb szakon túljelentkezéssel indult a felvételiztetés, melynek idei 2,7-szeres mutatója közepesnek mondható. Ezzel szemben a jogtudományi szakon hétszeres, a közgazdasági, testnevelési és rehabilitációs, valamint az angol nyelv és irodalom szakokon hatszoros volt a túljelentkezés, míg az orvosin mindössze háromszoros. A magyar ajkú diákok ezúttal is zömmel a reál szakokat részesítették előnyben, matematikára például több mint tízen jelentkeztek, míg történelemre csupán ketten.

farkas