Desperado – egy gitároslegenda

Kárpátalján járt a Desperado

2002. augusztus 9., 02:00 , 82. szám

Először lépett fel Kárpátalján a Desperado magyar popegyüttes. Olyan közkedvelt slágerek fűződnek a nevükhöz, mint a Tanár úr, az Aranyhal, a Szomorú alkalom, de az igazi sikert az Akarom őt című dal hozta meg számukra. A Desperado tagjait (Bodnár Zsolt, Gábor Bernadett és Zoli) az Aréna sátortáborban adott nagy sikerű koncertjük után kérdeztük az együttes életéről, mindennapjairól.

– Hogyan és mikor alakult a Desperado?

Zsolti: Körülbelül négy éve annak, hogy Zoli barátom megkeresett, alakítsunk egy populárisabb zenét játszó együttest. Én addig egy rockbandában gitároztam, hosszú hajam volt, és nagyon furcsán néztem Zolira, mikor ezt felvetette. Aztán mégis sikerült rávennie a dologra. Sokáig kerestük a megfelelő énekesnőt, aztán több száz jelentkező közül kiválasztottuk Bettit.

– Hogyan sikerült beilleszkedni a csapatba?

Betti: Nagyon hamar megtaláltam a közös hangot a srácokkal, mert köny­nyen barátkozom. Amel­lett mindegyikünknek az a célja, hogy a Des­pe­rado jól szóljon.

– Miért pont a Des­pe­rado nevet választottátok?

Zoli: Sokan mondják rólam, hogy hasonlítok Antonio Ban­derasra, aki a főszerepet játszotta a Desperado című filmben, amely nem mellékesen a kedvenc filmem. Másrészt, mi szenvedélyes gitárosok vagyunk a Zsolttal. Minden számunk gitáron születik meg. Maga a Desperado-legenda is gitárostörténet, egy gitárosról szól, így abszolút adott volt számunkra ez a név.

– Ki által születnek meg a szövegek?

Zsolti: Zoli barátom írja a szövegeket. Az ő érdeme az is, hogy a mostani populáris zenére jellemző közhelyek kimaradnak a szövegből.

Zoli: Igyekszünk úgy összeválogatni a repertoárunkat, hogy a zenénk igazán dögös, a dallamok és a szövegek igazán frappánsak legyenek. Emellett fontos szempont az is, hogy mindenki igényeit kielégítsük a zenénkkel.

– Milyenek az együttes hétköznapjai?

Zsolti: Nagyon zsúfolt a prog­ramunk. Havonta körülbelül 20-30-szor lépünk fel, így nem sok időnk marad a magánéletre. Nagyon örülünk annak, hogy a határon túl is ilyen sikere van a zenénknek.

– Mivel töltitek a szabadidőtöket, ha mégis adódik egy kevés?

Zsolti: Minden olyan dolog érdekel, ami a levegővel és a vízzel kapcsolatos, mint például az úszás, a repülés. Emellett sokat használom az Internetet. Nagyon szeretem a lányokat is. Éppen ezért nehezményeztem, hogy az itteni lányok olyan félénkek, illetve túl hamar férjhez mennek. Ezúton üzenem nekik, hogy van idő, és vagyok én is.

Betti: Nekem a kedvenc időtöltésem az alvás, amiből olykor nagyon kevés jut. De szeretek olvasni és a barátaimmal együtt eljárogatni bulizni, beszélgetni.

Zoli: Az én hobbin a szex, s ezenkívül csak aludni szoktam. Azt vallom, ha nincs szex a halál után, akkor nem érdekel, hogy van-e élet a halál után.

– Milyen a kárpátaljai közönség?

Zoli: Először járunk Kárpátalján. A közönség rendkívül lelkes, tudja értékelni a zenénket. Külön meglepetés volt számunkra, hogy együtt énekelték velünk a dalaink teljes szövegét.

– Lesz-e folytatása Des­peradónak?

Betti: Igen. Két-három héten belül megjelenik a Gyere és álmodj című dalunk, és video­klip készítésén is dolgozunk. A dal egy Red Hot Chilli Peppers-dal feldolgozása, amelyhez új szöveget írtunk. A nagylemezünk, amelynek még nem tudjuk a címét, várhatóan októberben fog megjelenni.

Karmacsi Zoltán