Fergeteges buli a Borzsa-parton

KMKSZ ISZ II. Aréna sátortábor

2002. augusztus 9., 02:00 , 82. szám

Második alkalommal ke­­rült megrendezésre Be­né­­ben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség If­júsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) Aréna sátortábora. A Borzsa partján kialakított hatalmas sátortáborban idén mintegy kétezer fiatal tombolt, szórakozott vagy pihent.

– Három éve dolgozom Uk­rajnában diplomataként, s kezdetben, amikor megismerkedtem a helyi társadalmi szervezetekkel, óriási hiányérzetem volt. Mindenkitől azt kérdeztem, hol van a szervezett ifjúság? Most már látom, hogy megvan a kárpátaljai fiatalság – mondta Szakács Zoltán, Magyarország ungvári főkonzulja az ünnepélyes tábornyitón, ahol Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Mes­­ter András, a KMKSZ ISZ elnöke köszöntötte az egy­be­gyűl­te­ket, hang­­sú­lyoz­va afelett érzett örömüket, hogy idén még töb­ben látogattak ki az Arénára, mint a tavalyi, vá­­ra­ko­zá­son felüli láto­ga­tott­sá­got pro­du­káló első if­jú­sá­gi sátortáborba.

Az egyébként fiatalosan laza tábor egyet­­len hivatalos eseményén jelen volt továbbá Varga Levente kon­zul, a beregszászi magyar kon­zuli iroda vezetője, Halzl József, a Rákóczi Szö­vetség és az Illyés Közalapítvány elnöke, Hor­kay Sámuel, a KMKSZ Beregszász Városi Szer­­ve­ze­té­nek elnöke és Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke.

A táborban önálló sátrakkal és saját programmal voltak jelen a kárpátaljai magyar érdekvédelmi, szakmai, egyházi és ifjúsági szervezetek. Előadást tartott az érdeklődőknek többek között Kovács Miklós KMKSZ-elnök és dr. Soós Kálmán, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola rektora is.

Az agysejteket igénybe ve­vő foglalkozások mellett igen népszerűek voltak a rendezők által kínált szabadidős programok is. A favágóversenyen a cson­gori Imre László bizonyult a legjobb baltásnak. A feltűnően népes és reprezentatív mezőnyt felvonultató szépségverseny győz­­­­tese a guti Cápec And­zse­lika, első udvarhölgye és egyben a közönségdíjas a beregszászi Dzse­zse­nyák Ágnes, második udvarhölgye pedig az ugyancsak guti Kurmai Viktória lett. A fiúk ugyan­akkor eldönt­hették, ki a tábor legerősebb embere. A sa­lán­ki íjászkör bemutatója után bárki kipróbálhatta az íjat, s azt, hogyan tudja megülni a lovat. Aki pedig nem erre volt kíváncsi, az megtekinthette a Bor­zsa-partra ugyancsak szép számban kilátogató „szelíd motorosok” lóerő­be­mu­tatóját. Végül, akinek a hajnalig tartó buli után sikerült korán kelnie, az a horgászversenyen te­hette próbára tudo­má­nyát. A leg­nép­sze­rűbb­nek az iszap­bir­kózó-verseny bizonyult: a gö­dör­ben küzdő fiúkat és lányo­kat 700 táborozó biztatta. A tavalyi győz­tesek­nek, Trombola Lász­ló­nak és Árhutics Júliának sike­rült megvédenie iszaptrónját.

Volt még ezenkívül tájé­kozódási verseny, melynek so­rán sikeresen eltévedtek a csa­patok, s alig találták meg újra a tábort, valamint strandröplabda- és strandfocibajnokság. Nagyon sokan keresték fel a testfestők sátrát is.

Az elmaradhatatlan esti mu­­latságok sztárvendégei voltak a Des­pe­rado, a Kerozin, a Sáfránypark, az Amnézia, az Integrál, akik hajnalig tartó fergeteges bulikat csaptak a táborozókkal. Fellépett továbbá Cso­bolya József, Ho­mo­nyik Sándor és Irina Vin­cersz­kaja is.

A tábor legnépszerűbb helye mindazonáltal a strand volt, ahol több száz fiatal keresett menedéket napközben a tikkasztó meleg elől. Az idén sokan keresték fel a véradósátrat is.

karmacsi