Nagy Zoltán Mihály: Páros befutó

2002. augusztus 9., 02:00 , 82. szám

Az idei könyvhétre jelent meg Nagy Zoltán Mihály új regénye, a Páros befutó.

Akárcsak az író korábbi munkái, ez a mű is a kárpátaljai valóság regénye. Az ezredforduló kisebbségi sorban élő magyarjának sorskérdései közül szinte valamennyivel találkozunk a cselekmény során. Elsősorban mindennapjaink két legégetőbb problémájával szembesíti olvasóját az író. Az első a menni vagy maradni dilemmája. Ki ne szembesült volna már az „odaát minden másképp van…” lidércfényével? Ki az, akiben nem zakatolt még, „mintha kő hullott volna, bántóan súlyos kődarabok halmaza” a szó: „áttelepülünk…” ?

Napjaink másik eldöntendő kérdése: a hivatástudattól vezérelt, tisztességes munkát választjuk-e a velejáró örömökkel s a mindennapi kenyérgondokkal, vagy a pályaelhagyás, a mindenáron való pénzszerzés, a gyors meggazdagodás alternatívája mellett döntünk, ahogyan a regény egyik főszereplője mondja tanítványainak: „…a tanulság nem lehet más, a pénzszerzésre kell koncentrálni. Másképp nincs esély a boldogulásra…”

A regény főszereplői – a két fiatal házaspár – közös életének indulása kapcsán szociográfiai pontossággal szól Nagy Zoltán Mihály a falvakban történt változásokról s annak gazdasági és morális következményeiről, az egyéni tragédiákról. Az olykor-olykor kiúttalannak tetsző jövőképet feloldja a regény befejező, többféleképpen értelmezhető gondolata: „Holnaptól itthon vagyok megint… Hozzákezdünk az építkezéshez!”

A Páros befutó Jankovics Mária illusztrációival jelent meg az Intermix Kiadó gondozásában.

pm.