Szórakozva tanultak

Bibliai nyelvtábor Beregszászban

2002. augusztus 9., 02:00 , 82. szám

Angol bibliai nyelvtábortól volt hangos a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium épülete augusztus második hetében. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Beregszászi Református Egyház által szervezett nyelvtáborba ezúttal zömmel új tanárok érkeztek.

Stephen Clark történész, Da­vid Willes teológiai filozófus, Clare Noble matematikus és Sa­rah Wright fizikus (London) vezette az erősebb nyelvtudással rendelkező csoportok munkáját, Budapestről Ercsey Zsombor jogász, Retek Levente egyetemista, illetve a már törzsvendégnek számító Dobos Sándor matematikus és Bori Eszter angol–biológia szakos tanár, Kárpátaljáról pedig Csizmár Mónika kommunikáció szakos egyetemista segítette a fia­talok angol nyelvi tanulmányait.

A délelőtti foglalkozásokon Ruth történetén keresztül gyakorolták-bővítették angoltudásukat a résztvevők a különböző nehézségű feladatlapok segítségével. Délután a brit királyi családról, John Bunyan A Zarándok könyve című művéről, a teázási szokásokról, a brit néptáncról szóltak az előadások, este pedig Jónás története állt a figyelem középpontjában.

A résztvevők elsajátíthatták többek között a Miatyánk angol szövegét, a szabadon választott programban pedig vetélkedők, sportversenyek várták az érdeklődőket.

A 8-26 éves táborozók kilenc csoportban ismerkedhettek a nyelv rejtelmeivel korosztályuknak és nyelv­tudásuknak megfelelően. A csoportok vezetői pedagógiai tudásukon kívül színészi és nem ritkán kaszkadőrképességeiket is latba vetették az alkalmak színesítése érdekében. A délutáni foglalkozásokba a KMPSZ által szer­vezett angoltanári továbbképzés résztvevői is bekapcsolódtak, hogy új módszertani fogásokkal bővítsék tapasztalataikat.

A tábor résztvevői péntek este tábortűz mellett adnak számot a hét folyamán elsajátított tudásukról.

R. G.