Orvosok az emberhez méltó kórházi ellátásért

Komfortizáció a megyei onkológiai kórházban

2002. augusztus 16., 02:00 , 83. szám

Szinte valamennyi kárpátaljai kórházra ráférne egy alapos felújítás, korszerűsítés. Sokáig így volt ez a megyei onkológiai kórház nőgyógyászatán és sebészetén is, mígnem osztályvezető orvosaik úgy döntöttek, megpróbálnak tenni valamit betegeik, munkatársaik kényelméért.

– A két osztály bevonásával másfél éve létrehoztuk az Onko­se­bészeti Jótékonysági Alapítványt, melynek fő célja a rákos betegek szakszerű ellátásának biztosítása, a kórházlakók életkörülményeinek javítása – tudtuk meg Volodimir Ignat sebészeti osztályvezetőtől, az alapítvány igazgatójától. – Az alapítvány révén igyekszünk előteremteni a fejlesztéshez szükséges anyagiakat, valamint a mindennapi gyógyászati kellékek – kötszerek, gyógyszerek, fertőtlenítők, fecskendők – nem csekély költségét.

Az elképzelés láthatóan működik, a befektetett munka eredményei mára kézzelfoghatóak. Az alapítvány finanszírozásában tavaly sikerült kicserélni a nyílászárókat, felújítani a padlóburkolatot, és valamennyi betegszoba színes csempeburkolatú, hideg-meleg vizes mosdófülkével egészült ki. Az idei évben mindkét osztály korszerű fürdőhelyiséggel, vécéfülkével, zuhanyzóval bővül, ami lehetővé teszi a betegek emberhez méltó elhelyezését és gyógy­kezelését.

– Orvosként évek óta bántott a medicina elmaradottsága. Osztályvezetőként naponta azon kell rágódnom, honnan kerül villanykörte, vécépapír, sterilizáló folyadék, nem beszélve a gyógyszerekről – folytatja Ignat doktor. – Az alapítványban velem együtt négy orvos dolgozik társadalmi munkában, de mint látható, megéri. Mind magán-, mind jogi személyektől érkeznek felajánlások, és általában a különböző vállalatok is pozitívan viszonyulnak tájékoztató-segítségkérő körleveleinkhez. Így kaptunk például színes tévét, hűtőszekrényt vagy éppen légkondicionáló berendezést a műtőbe. Köszönet érte.

Az alapítvány címe:

Ungvár, Brodlakovics utca 2.; Kód: 2545­0750; Számlaszám:

26007­300­11257, „Óęđńîöáŕíę”, МФО312011.

– farkas –