Vízumkényszer és anyanyelvi oktatás

Budapesten tárgyalt a KMKSZ küldöttsége

2002. augusztus 16., 02:00 , 83. szám

A határon túli magyarsággal való kapcsolattartásért felelős magyarországi kormányszervek és hivatalok vezetőivel folytattak tárgyalásokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetői az elmúlt héten Budapesten.

A Szabó Vilmossal, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárával és Bálint-Pataki Józseffel, a Határon Túli Magyarok Hivatala elnökével lezajlott megbeszélések egyik központi témája a vízumkényszer bevezetése volt Magyarország részéről, ami óhatatlan velejárója az ország várhatóan 2004-ben bekövetkező csatlakozásának az Európai Unióhoz. A KMKSZ Kovács Miklós vezette küldöttsége tájékoztatta vendéglátóit arról, milyen élénken foglalkoztatja és aggasztja a kérdés a kárpátaljai magyar közvéleményt, illetve vázolták a szövetségnek a probléma lehetséges rendezésével kapcsolatos elképzeléseit. A felek között egyetértés alakult ki a kérdés súlyának és jelentőségének megítélésében, a KMKSZ és a magyar kormány egyetért abban, hogy a kérdés kielégítő rendezése, a szükséges jogi, szervezési és infrastrukturális lépések megtétele intenzív előkészítő munkát igényel, hogy az intézkedés ezáltal elviselhetővé váljék a lakosság számára.

A Kárpátalja a tárgyaló felekhez közeli forrásokból úgy értesült, hogy a vízumkényszer jövőre esedékes bevezetésének ellensúlyozására alkalmas intézkedések sorában jelenleg még mint reális lehetőséggel számolnak a speciális vízumok rendszerének bevezetésével a magyar igazolvánnyal rendelkező határon túli magyarok számára, illetve szükség lehet a kárpátaljai konzuli irodák ügyfélfogadási kapacitásának növelésére, tekintettel a várhatóan jelentős mértékben megnövekvő forgalomra.

Szó volt továbbá a megbeszélésen a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola helyzetéről és fejlesztésének távlati tervéről. A KMKSZ vezetői tájékoztatták vendéglátóikat arról, hogy az elmúlt héten első ízben osztottak ki a főiskola végzős hallgatóinak államilag elismert tanári diplomákat, ami a tanintézmény akk­re­ditációjának fontos állomása. Ezzel kapcsolatban különös figyelmet szenteltek a felek a Beregszász városa által a főiskola céljaira idén átadott egykori törvényszéki épület mielőbbi rekonstrukciójának.

A megbeszélésen ezenkívül terítékre kerültek további, a kárpátaljai magyarságot érintő kérdések, melyekben előrelépés az ukrán–magyar kisebbségi kormányközi vegyes bizottság ősz­szel esedékes következő ülésén várható. Ezzel kapcsolatos hír, hogy a napokban menesztették posztjáról Hrihorij Szeredát, Ukrajna nemzetiségi és migrációs állami főhatóságának vezetőjét, aki egyben a vegyes bizottság társelnöki tisztét is betöltötte ukrán részről.

ntk