Csak a falak maradnak a régiek

Felújítás alatt a nagypaládi zeneiskola

2002. augusztus 30., 02:00 , 85. szám

Ha a nagypaládi zeneiskola falai beszélni tudnának, rosszat és jót egyaránt mesélhetnének, az éppen aktuális tantestületnek ugyanis nem egyszer kellett ádáz csatákat vívnia az iskola működéséért. A jelek szerint most békésebb idők köszöntöttek az intézményre, hiszen néhány hete egy lelkes kő­mű­ves­csapat elkezdte a sokat látott épület felújítását.

– Tavaly többek között a Kárpátaljai Szövetségtől kaptunk pénzt a tető felújítására – mondja Botos Csaba polgármester. – Utána azonban újabb gondok merültek fel, az árvíz megrongálta az iskolát. Maga az épület is igen régi, s évek óta nem volt felújítva. Ismételten a Kárpátaljai Szövetség sietett segítségünkre, melynek munkatársai révén felvettük a kapcsolatot az épület egykori tulajdonosainak leszármazottjával, Csol­naky Tamással. Csolnaky Tamás Nagypaládon született, jelenleg Amerikában él, s igen készségesnek mutatkozott. Eljött, megnézte az épületet, és azt mondta, hajlandó segíteni. Egyik kikötése az volt, hogy szerezzük meg az épületet tulajdonosától, a Túr kft.-től. Az az épületrész, ahol az iskola működik, már a tanács tulajdonában van, s egy szó­­­­beli szerződés értelmében a kft. felbomlása után a tanács kapja vagy vásárolja meg vagyonjeggyel a fennmaradt részt is.

– Mikor kezdték el a felújítást?

– Július 15-én láttunk hozzá a mun­kálatokhoz. A pénz folyósítása a szövetségen keresztül történik. A munkatársak kérésére egyértelmű költségvetést, ütemtervet készítettünk, mindent összevetve mintegy 50-60 ezer hrivnyás munkáról van szó. Teljes felújításra van szükség, hiszen több mint száz éves az épület, a padlótól a mennyezetig mindent ki kell cserélni. A vályogig le kellett vájni a falakat, amelyek ráadásul görbék is voltak. Új ajtók, ablakok kerülnek a régiek helyére, a helyiségeket átpadlózzuk. A plafont nem bontottuk meg, hanem ún. álmennyezetet készítettünk. Tervben van ezenkívül a csatorna, a járda, az illemhely felújítása, a gázfűtés bevezetése, és ha marad pénz, akkor hangszereket vásárolunk a zeneiskola részére.

– Kik dolgoznak az állásokon?

– Helybéli munkásokat szerződtettünk Fertősalmásról és Nagy­paládról. Tudtuk, kik a jó, megbízható mesterek, olcsóbban is dolgoznak, mivel az ő gyerekeik is ebben a zeneiskolában tanulnak. Megköveteljük az emberektől a minőségi munkát, s ennek meg is van az eredménye. Jól halad a felújítás, és a szövetség képviselői is elégedettek. A tervek szerint szeptember 15-ére kell befejeződniük a munkálatoknak, de három tantermet szeretnénk már szeptember elsejére elkészíteni, hogy elkezdődhessék a tanítás. Tanteremhiány esetén ideiglenesen a középiskolában tartjuk meg délutánonként a foglalkozásokat.

R. G.