Kevesebb az iskolás

Vasárnap indul a tanév

2002. augusztus 30., 02:00 , 85. szám

Kárpátalja iskoláiban idén is szeptember elsején, a tudás napján veszi kezdetét a tanév. Megyeszerte több mint kétszázezer tanuló ül ismét iskolapadba. Idén 16 500 elsős kisdiák kezdi meg elemi iskolai tanulmányait, ami jócskán alatta marad a két évvel korábbi húszezres összlétszámnak.

Ami a magyar tannyelvű iskolákat illeti, Kárpátalján az elmúlt tanévben 68 magyar, 28 ukrán–magyar és 1 három tannyelvű (ukrán–magyar–orosz) oktatási intézmény működött, valamint négy egyházi líceum. Idén várhatóan Szolyván és Kőrösmezőn indul magyar első osztály, amivel a magyar tannyelvű iskolák száma immár 104-re emelkedik.

Mint megtudtuk, a Munkácsi Magyar Tannyelvű Katolikus Líceumban vasárnap 11 óra 30 perces kezdettel tartanak ünnepi misét, majd tanévnyitót, a Nagy­be­re­­­gi Református Líceumban 11 órakor (10 órai kezdettel ünnepi istentiszteletre várják a vendégeket), a Beregszászi Bethlen Gábor Gimnáziumban szintén vasárnap, 9 órakor szólal meg az ünnepélyes tanévnyitást jelző első csengő. A nagy­dob­ronyi és tivadarfalvai líceumokban hagyományosan szeptember elsején várják a beköltöző diákokat, míg az elsősök eskütételével egybekötött tanévnyitó ünnepségekre későbbi időpontban kerül majd sor.

P. Zs.