185 gólya eskütétele

Tanévnyitó ünnepség a beregszászi főiskolán

2002. szeptember 6., 02:00 , 86. szám

Szeptember 2-án tartotta Beregszászban hagyományos tanévnyitó ünnepségét az idén hatéves Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola. Az eseménynek a Járási Közigazgatási Hivatal nagyterme adott otthont, melyet zsúfolásig töltött a diáksereg. Az eseményen jelen volt Mikola And­rusz, a megyei tanács elnöke, Tóth István, a HTMH főosztályvezetője, dr. Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja, valamint dr. Szabó Géza, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola főtitkára és Orosz Sándor, a beregszászi járási állami adminisztráció elnökhelyettese.

Dr. Soós Kálmán, a KMTF rektora ünnepi beszédében elmondta, a főiskola alapítói hat éve csak bízhattak abban, hogy az önállóságra törekvésből fakadó intézményteremtés, a továbbtanulni vágyó helyi magyar fiatalság igényeinek kielégítése egyszer majd eljut arra a szintre, hogy kicsinek bizonyuljon az ünnepi események helyszínéül szolgáló díszterem. Az idei tanév ezt is elhozta, miáltal még sürgetőbbé vált a főiskola tulajdonába került volt törvényszéki épület teljes körű felújítása, mely végleges otthonául szolgálhat a jövőben a felsőoktatási intézménynek. A rektor rámutatott: a tanévkezdés leginkább az új hallgatók ünnepe, akik közül idén 85-en feleltek meg a főiskola tanári-tanítói szakágainak vizsgáin, valamint ötvenen-ötvenen a gazdálkodási és kertészmérnöki karok felvételijein, amivel összességében 604-re emelkedett a főiskola hallgatóinak száma.

Tóth István, a Határon Túli Magyarok Hivatalának főosztályvezetője, üdvözölve az egybegyűlteket hangsúlyozta, a KMTF rendkívüliségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyar állam által támogatott felsőoktatási intézményt az ukrán állam hivatalosan elismeri, és jelenleg is zajlik annak állami akkre­di­tá­ciója. Mint mondta, Magyarország jelenlegi kormánya is fontosnak tartja a kárpátaljai főiskola fenntartását, továbbá támogatni kívánja új épületének rekonstrukcióját is.

Mikola Andrusz az ünneplőket köszöntve elmondta: megtisztelve érzi magát, hogy részt vehet a főiskola tanévnyitó ünnepségén, mely a Kárpátalján működő 17 felsőoktatási intézmény között viszonylag rövid idő alatt dicséretesen előkelő helyet vívott ki magának. A megyei tanács elnöke tolmácsolta az általa vezetett testület jókívánságait a főiskola hallgatóinak és pedagógusainak, majd díszokleveleket adott át dr. Orosz Ildikónak, a főiskola elnökének és dr. Soós Kálmán rektornak. Végezetül Mikola Andrusz 300 ezer hrivnya támogatást ajánlott fel a főiskola leendő épületének, az egykori megyei törvényszék tatarozására a 2003-as megyei költségvetés terhére.

Az elsős hallgatók ünnepélyes eskütételét követően dr. Orosz Ildikó köszöntötte a megjelenteket.

– Az új tanév mindig új reményeket, új feladatokat jelent, amelyeket mindenkinek meg kell tudnia fogalmazni, majd célkitűzésekké alakítani – hangsúlyozta. – A mai nap közös kívánsága ezért szóljon arról, hogy a bűvös hármas egység: a kultúra, a gazdaság és a fejlődés lehetősége még sokáig összhangban legyen Kárpátalján, hogy mindannyian otthonra találhassunk szülőföldünkön.

Végezetül Bohán Béla helyi római katolikus plébános kérte Isten áldását a főiskola hallgatóinak, tanárainak további áldozatos munkájára.

Popovics Zsuzsanna