Szeptember 14-től új csapi határátkelőhely

Növekvő európai támogatás

2002. szeptember 6., 02:00 , 86. szám

A tervek szerint szeptember 14-én adják át a forgalomnak a Csap és Záhony közötti felújított ukrán–magyar közúti határátkelőhelyet – közölte múlt heti Ungváron tartott sajtókonferenciáján Mihail Po­­­rada, a Kárpáti Regionális Vámparancsnokság parancs­nok­helyettese.

Mint elmondta, a leg­­­fontosabb ukrán–magyar határátkelő 3 millió euróba kerülő teljes re­konst­­ruk­cióját a múlt év októberében kezd­ték el az Európai Uniós TACIS program támogatásával. A létesítmény átadását júliusra tervezték, ám a finanszírozási nehézségek miatt a munkálatok 53 nappal kitolódnak, és szeptember 14-re fejeződnek be. Porada azt is elmondta, hogy a rekonstrukció után a határátkelőhely áteresztőképessége megkétszereződik: naponta 5 ezer személygépkocsi, 500 teherszállító jármű és 80 autóbusz vámkezelése és határellenőrzése válik lehetővé.

Viktorija Davi­do­va, az EU ukrajnai képviseletének mun­katársa a sajtókonferencián elmondta: az Európai Bizottság 2003-ban 11 millió euróval támogatja az ukrajnai határátkelőhelyek korszerűsítését.

Varga Béla–ntk