A hosszú élet titka: rendszeres tejfogyasztás és pipázás

Haupt Lajos, a verbőci matuzsálem

2002. szeptember 13., 02:00 , 87. szám
Haupt Lajos

Legalábbis Haupt Lajos szerint, aki július 26-án töltötte be a 102. születésnapját. A Verbőcön élő egykori kovács ma már főleg pipázással és alvással tölti napjait, gyenge hallása miatt pedig leginkább közeli hozzátartozóival szeret „beszélgetni”.

Lánya és gondozója, Haupt Berta, kérdésünkre elmondta, hogy Lajos bácsi Huszton született, innen hurcolták fogságba 1944 novemberében. Két év tábor után, 1947-ben Ver­bőcön talált munkát, ahol a kolhoz kovácsaként kereste kenyerét. Itt ismerte meg második feleségét (akinek előző férje örökre a lágerben maradt), és közel ötven éves volt, amikor ismét családot alapított. Ezt követően még évtizedekig állt a kovácsüllő mellett, a környék fuvarosai 20-25 kilométer távolságból is visszajártak az ügyes mesteremberhez. 87 éves volt, amikor felesége és két gyermeke unszolására végül letette a kalapácsot, és átadta műhelyét a következő nemzedéknek.

Lajos bácsi családja az évek során öt unokával és hat dédunokával gyarapodott, akiknek a növekedésében azonban – hitvese halálát követően – ma már csak egyedül gyönyörködhet.

A család öreg papója mostanság főleg szendergéssel tölti idejét, a napi egy-két csupor tej mellett pedig legszívesebben levesféléket kanalazgat, melyek között az édes gyümölcsleveseket kedveli a legjobban. Az egyéb ételeket illetően ma már kevésbé válogatós, mint korábban, amikor kifejezetten kerülte a nyers zöldségek – paradicsom, hagyma, paprika –, valamint a baromfi és nyúlhús fogyasztását. Kedvenc ételei a sertéspörkölt, abárolt szalonna, töltött káposzta voltak, öregségére azonban a frissen fejt tej lett a mindene.

farkas

Heten száz év felett

Az idei országos népszámlálás nem végleges adatai alapján Kárpátalján már csak hét olyan személy él, akinek életkora elérte vagy meghaladta a száz évet. Mint Olga Luc, a megyei statisztikai főosztály demográfiai osztályának vezetője lapunknak elmondta, számuk évről évre csökken. A hét matuzsálem lakóhely szerinti megoszlása a következő: egy-egy száz éven felüli személy él Ungváron, Nagybereznán, a Szolyvai, a Munkácsi, illetve a Nagyszőlősi járásokban. A csúcstartó a Rahói járás, mely azzal büszkélkedhet, hogy ott két matuzsálemkorú, azaz százéves, vagy annál idősebb ember él.

B. J.