Kelet-Európában kötnek ki a sérült autók?

„Árvízkárosult” személygépkocsik dömpingje várható

2002. szeptember 13., 02:00 , 87. szám

Autópiaci szakértők véleménye szerint hamarosan eláraszt­hatják Kelet-Európát, s főleg Ukrajnát és Oroszországot azok a nyu­gat-európai személygép­ko­csik, melyekben az ott egy hónapja végigsöpört árvizek tettek kárt. Egyes ukrajnai lapok máris arról cikkeznek, hogy az első gépkocsikat már Lviv, illetve Luck megyékben „szárítják” s készítik fel az értékesítésre.

A képlet egyszerű: a nyugat-európai személygépkocsi-tulajdonosoknak a biztosító megtéríti az árvíz által a járműben okozott kárt, így számukra érdemes mielőbb megszabadulni az „árvízkárosult” gépkocsiktól. Ebben partnerekre találnak a szemfüles ukrajnai, illetve oroszországi üzletemberekben, akik olcsón hozzájuthatnak ezekhez az autókhoz, majd kiszárítják, kipofozzák azokat, s máris felkínálják a mit sem sejtő vevőknek valamelyik autópiacon, ráadásul átlagos áron, jót kaszálva így az üzleten.

A tapasztalt vásárló alapos vizsgálat után persze rájön, hogy mit kínálnak számára megvételre, de hogyan előzheti meg az átverést az egyszerű vásárló? Annak, hogy az autót korábban víz járta, több árulkodó nyoma is lehet: rozsdanyomok a karosszérián és az alvázon, jellegzetes szag árad a szalonból stb. Ajánlatos felemelni a padlószőnyeget s alaposan megfigyelni, nem rakódott-e le alatta hordalék. Ha felemeljük a motorháztetőt, s egy fényesre suvickolt motor tárul elénk, ne örüljünk túlságosan, ugyanis ez annak a jele lehet, hogy nemrég sikálták ki speciális fényesítő és korróziómegelőző oldatokkal. Ellenőrizzük a rugózást is, s ha az igen merev, illetve különös, kattogó hangokat hallat, az is a víz hatásának következménye lehet. Nem árt továbbá alaposan megvizsgálni az ablaktörlőket, az ablakemelők, a központi zár, s általában minden precíziós, elektronikus szerkezet működését is, mivel ezek különösen érzékenyek a nedvességre.

Mindent összevetve legyen fokozottan óvatos, aki az elkövetkező néhány hónapban használt személygépkocsit kíván vásárolni.

Baráth József