Pogorelov Ungvár polgármestere

Ungvár választott

2002. szeptember 13., 02:00 , 87. szám

Új polgármestert választottak a hét végén az ungváriak a polgármesteri székkel szemben a parlamenti képviselőséget választó Szerhij Ratusnyak helyett.

A választásokat megelőző rendkívül intenzív kampány ellenére igen alacsony volt a részvétel, csupán 34 258-an (a szavazók 39 százaléka) éltek szavazati jogukkal. A választásokon induló 14 jelölt közül az Egységes Ukrajnáért hatalompárt által támogatott Viktor Pogorelov és a Mi Ukrajnánk tömörülés támogatását élvező Pavlo Csucs­ka között bontakozott ki az elsőségért folyó harc, melyből végül az előbbi került ki győztesen 15 726 szavazattal (45,9%), míg az utóbbira 10 901 (31,8%) ungvári választópolgár adta le voksát. 1786-an (5,2%) egyik jelöltet sem támogatták, 1920 szavazólapot (5,6%) pedig érvénytelennek nyilvánított a választási bizottság.

A választások tisztaságát felügyelő Ukrajnai Választók Bizottsága (UVB) elnevezésű civil szervezet helyi képviselői hétfőn kiadott jelentésükben leszögezik, az ungvári polgármester-választások sem szolgálták a szabad és demokratikus választások gyakorlatának megerősödését Ukrajnában. Ugyanakkor a két legesélyesebb jelöltre leadott szavazatok közötti tekintélyesnek mondható, közel 15 százalékos különbség véleményük szerint arra enged következtetni, hogy a választás eredményei mégiscsak tükrözik Ungvár lakosainak akaratnyilvánítását. Az UVB képviselői mindazonáltal úgy vélték, hogy a regisztrált törvénysértések (különösen a választási kampány során) elég jelentősek, ami meg is mutatkozott a választás eredményein.

Baráth József