Végrehajtó bizottság kontra iskolatanács?

Lesz magyar középiskola Huszton?

2002. szeptember 13., 02:00 , 87. szám
Puka Éva igazgató

A Huszti 6. Számú Magyar Tannyelvű Általános Iskola a végzősei számára a 2001–2002-es tanévben 10. osztályt is indított, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az illetékes hivataloknál kezdeményezze majdan az iskola III. fokozatra szóló akkreditálását, vagyis hogy középiskolává léphessen elő. Történt ez a városi oktatási osztály jóváhagyásával, mely tavaly szeptemberben elfogadta a bővítésről szóló tervet és költségvetést, va­la­mint a további ügymenet ke­ze­­lését is vállalta.

– A tanév folyamán alig történt előrelépés az akkreditálás ügyében, a tavaszi helyhatósági választások pedig jócskán kitolták a hivatalos kérelem benyújtásának lehetséges időpontját – meséli Puka Éva iskolaigazgató. – Miután május 8-án a városi tanács hivatalosan is beiktatta az új polgármestert, május 14-én benyújtottam az akkreditálás iránti kérel­met. A városi végrehajtó bizottság május 31-i ülésére jómagam nem kaptam meghívást, így csak egy végzés érkezett arról, hogy a testület költségtakarékosságra hivatkozva elutasította kérelmünket.

– Mekkora pluszköltséggel jár a 10–11. osztály a városi költ­ségvetés számára?

– Előzetesen 1,7 tanári alapbérrel számoltunk. Később született az a mentő ötletünk, hogy vonjuk össze a kis létszámú osztályok művészeti és testnevelési tanóráit, ami értelemszerűen költségmegtakarítással jár. Miután számba vettük a lehetőségeket, 2,2 tanári alapbérrel sikerült csökkenteni a iskola bérkifizetésekből származó kiadásait, így a két plusz osztály nem jelentene többletkiadást a város számára. Június 18-án ezen új költségvetési tervezettel együtt nyújtottam be ismételten a kérelmet a városi tanácshoz. Ekkor újabb kálvária következett, mivel szakmai döntés kellett szülessen arról, hogy nincs törvényi akadálya a célszerűnek ítélt óraösszevonásnak. Miután a városi tanfelügyelőség jóváhagyta a költségvetési tervezetet, július 31-én másodszor is a végrehajtó bizottság elé került az ügy. Pedagógusok és szülők egyaránt kifejthették véleményüket, a testület azonban ismételten elutasító határozatot hozott, ezúttal a költségvetési hiányra hivatkozva.

Mihajlo Dzsanda polgármester ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, a középiskolai osztályok indításának legnagyobb akadálya, hogy az első félévben a városi költségvetés időarányos teljesítése mindössze 38 százalékot tett ki.

– A költségvetési egyenleg szerint a város éves kiadásai 12 millió hrivnyát tesznek ki, a bevételi oldal ezzel szemben mindössze 7 millió hrivnyával számol – hangsúlyozta Mihajlo Dzsan­da. – Mivel a költségvetés közel nyolcvan százalékát a bérkifizetések teszik ki, nem reális azt tovább terhelni. A végrehajtó bizottság tehát ennek fényében vetette el a Huszti 6. Számú Magyar Tannyelvű Általános Iskola III. fokozatra emelését, mely döntés, legalábbis erre a tan­évre, véglegesnek tekinthető.

– Lát-e esélyt a továbblépésre? – fordulok ismét Puka Évához.

– Nem adtuk fel a kiútkeresést. Az iskolatanács levélben fordult Ljásko Sándorhoz, a városi tanács költségvetési bizottságának elnökéhez, melyhez csatolta az iskola részletes bérköltségvetési tervezetét is. Az érintett bizottság ezt követően közös értekezletre invitálta a városi tanács oktatási, tudományos, kulturális, ifjúsági osztályának illetékes bizottságát. Ennek eredményeként augusztus 13-án ajánlás született arról, hogy a végrehajtó bizottság ismételten tekintse át az iskola ügyében korábban hozott határozatát, majd hagyja jóvá az iskola III. fokozatra való emelését, a város pedig vállalja fel a 10–11. osztályok oktatásának költségét. A határozat következő pontja arról szól, hogy negatív döntés esetén a kérdést terjesszék a városi képviselőtestület elé.

A városi tanács végrehajtó bizottságának augusztus végén esedékes ülését a polgármester ez idáig nem hívta össze, így újabb fejleményről egyelőre nem tudunk beszámolni. A tanév azonban elkezdődött, a leginkább érintett két középiskolai osztály 9-9 tanulójának pedig valahol mégiscsak iskolapadba kellett ülnie.

Amint azt Vo­lo­di­mir Bi­rak, a városi ok­tatási osztály ve­­­ze­tő­je a Kárpátaljának el­mondta, szep­tember másodikán mindkét is­­­ko­­lai osztály megkezdte a tanulást, még­pedig a Huszti 6. Számú Magyar Tannyelvű Általános Iskolában.

– Jelenlegi állás szerint a 11. osztály ta­nulói az érettségi vizs­gákat követően a Huszti 1. Számú Ukrán Tannyelvű Középiskola bizonyítványát vehetik majd át, míg a 10. osztály további sorsa a vá­rosatyák döntésétől függ. Jó eredménynek tartom, hogy az érintett iskola idén érettségiző kilenc diákja végül nem marad közép­iskolai érettségi bizonyítvány nélkül, mert nem a „pa­pír” fontos, hanem a mögötte lévő tudás.

Az ügy ezzel ideiglenesen megoldást nyert. Minden­kép­pen elismerést érdemlő, hogy a városi oktatási osztálynak sikerült megoldást találnia, így a diákok a megszokott környezetben foly­tathatják tanulmányaikat, s érettségi bizonyítványt is kapnak. Az esetnek azonban van egy ki­csiny szépséghibája: Huszton ebben az évben mégiscsak akkreditáltak egy új középiskolát; igaz, nem magyar, hanem ukrán tannyelvűt...

Popovics Zsuzsanna