Első királyaink képmása a festék alatt

Megújul a huszti református templom

2002. szeptember 20., 02:00 , 88. szám
Józan Lajos a középkori freskók előtt

Amint arról korábban már beszámoltunk, a magyarországi Teleki László Alapítvány jóvoltából felújítják Huszt ősi vártemplomát, melynek restaurálását két évvel ezelőtt kezdeményezte a helyi egyházközség.

– Idén a tetőszerkezet átépítésével folytatódik a munka, mely során szeretnénk visszaállítani annak eredeti, 1860 előtti állapotát – meséli Józan Lajos helyi lelkipásztor, a vártemplom történetének kiváló ismerője. – A tető ugyanis koronként változott, amit a korabeli rajzok alapján jól nyomon lehet követni. A viski mesteremberek jelenleg a templomhajó átfedésén dolgoznak, így megtörtént a tetőszerkezet magasítása, és hamarosan helyére kerül az új fazsindely is. A tél beálltáig várhatóan befejeződik a templom külső burkolatának felú­jítása, és lehetőség szerint a toronytető is visszakapja eredeti, négy fiatornyos formáját.

– Az alapítvány szakmunkatársai nemrég műemlékvédelmi feltárást is végeztek a középkori, erede­tileg katolikus templomban. Milyen művészettörténeti érdekességekre derült fény munkájuk során?

– Azt valamennyien feltételeztük, hogy a belső falak mészrétege valószínűleg középkori freskókat takar, arra azonban sem én, sem a szakemberek nem számítottak, hogy a templom déli falán Magyarország szentté avatott királyainak freskóira bukkanunk. A restaurátorok munkája nyomán Szent István, Szent László, valamint Imre herceg alakja vált láthatóvá, mely hármas ábrázolás, tudomásom szerint, anyaországi viszonylatban is egyedülálló. Mint kiderült, a kis templom – vagy más néven szentély – falát a próféták képmásai díszítik, a diadalív belső részén pedig az öt okos és öt balga szűzről szóló bibliai jelenet ábrázolása látható.

– A feltárt képek megtekinthetőek maradnak?

– Terveink szerint igen, hisz azok a magyar örökség részét képezik és a magyar nemzet kultúráját öregbítik. Ma­gyar­országon is számos példája van annak, hogy a középkorban épült, ma református templomok freskódíszítései láthatóak, elsősorban turisztikai, kultúrtörténeti célt szolgálva.

– Várhatóan meddig tart majd a templom teljes körű felújítása?

– A Teleki László Alapítvány jövő év augusztus 20-án tervezi a templom ünnepélyes átadását, mely időpontra mi is szeretnénk befejezni az egyházközség tulajdonában lévő parókia felújítását, hogy a két épület együtt szolgálja Isten országának épülését.

P. Zs.