Kilométeres sorok Tiszaújlaknál

Lezárták az asztélyi határátkelőt

2002. szeptember 20., 02:00 , 88. szám

Hétfőtől zárva tart az Asz­tély–Beregsurány nemzetközi határátkelő, s a magyar oldalon zajló felújítási munkálatok miatt előreláthatóan 2003. június 30-ig szünetel majd a határforgalom.

Az általános vélekedés szerint a határstop a többi határátkelő – a Tiszaújlak–Tiszabecs nemzetközi határállomás, valamint a Mezőkaszony–Barabás és Harangláb–Lónya kishatár-átkelőhelyek – túlzsúfoltságához vezet majd, mivel az eddig éjjel-nappal működő asz­té­lyi nemzetközi határállomás teljes forgalma várhatóan ezek­re tevődik át.

Mező­k­a­szony­ban a várakozásokkal ellentétben csendesen teltek a hét első napjai, napi viszonylatban (egyelőre) mindös­sze 50-60-nal nőtt a határátlépésre jelentkező személygépkocsik száma – tudtuk meg Szer­hij Na­zarovtól, a me­ző­ka­szonyi határátkelőhely parancsnokától.

Szergej Bazovkin, a Beregszászi Határőrizeti Osztály parancsnoka a Kárpátalja kérdésére ugyanakkor elmondta: a szó­ban­ forgó határátkelőhelyen a továbbiakban jelentős, mintegy 30%-os forgalomnövekedésre számítanak.

– Sajnálatos, hogy az Asz­tély–Beregsurány határátkelőt teljes egészében lezárták, mivel esetleges részleges működtetése jóval kevesebb bonyodalommal járt volna – mondta a parancsnok. – Ami a beregszászi járási kishatárátkelők további üzemelését illeti, nem tudok az utasforgalomra vonatkozó változásokról beszámolni. Mi ugyan javasoltuk a nyitvatartási idő meghosszabbítását, a magyar fél azonban nem támogatta a kezdeményezést. A nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ugyanakkor már most öttel növeltük a me­ző­ka­szo­nyi határátkelőhely szolgálatosainak számát, és igyekszünk mindent megtenni a zökkenőmentes határátkelés érdekében.

A Tiszaújlak–Tiszabecs határátkelőn ezzel szemben már hétfőn felforrósodott a helyzet, ahol a délutáni órákban kilométernyi hosszú sort alkottak az átlépésre várakozó személygépkocsik. A zsúfoltság kedden tovább fokozódott, a határon való átkelés ekkor már esetenként hat-nyolc órát vett igénybe.

A kialakult helyzettel kapcsolatban Viktor Szikanevics megbízott kárpátaljai vámparancsnok a Kárpátaljának nyilatkozva elmondta, a Tiszaújlaki határállomás eredetileg helyi kishatár­át­kelőnek volt tervezve, melynek a közelmúltban nemzetközi ha­tárátkelővé történt átminősítése túlterheltséghez vezetett.

– Korábban Újlaknál naponta 6-7000 sze­mély­­gép­kocsi lépte át az államhatárt, ami az állomás eredetileg tervezett áteresztő kapacitását tekintve négyszeres túlterhelést jelentett – mondta a parancsnok. – Az asztélyi határátkelő átlagos napi forgalma 2-2500 személygépkocsi volt, melynek túlnyomó része most ugyancsak Tiszaújlaknál koncentrálódik, becsléseink szerint hatszorosára nö­velve a normális terheltségi szintet. Az újonnan érkező határátlépők fogadása emel­lett komoly adminisztratív terhekkel is jár, adataiknak ugyanis be kell kerülniük az állomás számítógépes adatbázisába. Becsléseink szerint ez hat-hét nap alatt megtörténik, így a továbbiakban a helyzet bizonyos fokú normalizálódására számítunk.

Pavel Kosztilev, a Tiszaújlaki Határőrizeti Osztály parancsnoka elmondta: a zsúfoltság enyhítése érdekében szerdától irányonként négy-négy útlevélkezelő egység dolgozik a szóban forgó határátkelőn, a fokozott határbiztonság érdekében pedig valamennyi szol­gálati egység nagyobb létszámmal működik majd.

–farkas–