Népzene és gulyáskóstoló

Népvigadalom a Tiszaháton

2002. szeptember 27., 02:00 , 89. szám

A községi tanács és a helyi vállalkozók szervezésében első ízben tartottak tiszaháti falunapot szeptember 22-én Tiszapéterfalván, melyen öt község: Tivadar­falva, Tisza­bökény, Far­kas­falva Forgolány és Tisza­péterfalva lakói ünnepeltek együtt.

Az egész napos rendezvénysorozat vendége volt Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja, Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke, Dupka György, a MÉKK elnöke, Márta Tibor, Fényes­lit­ke testvérközség polgármestere és Bíró Andor, a néhai Határőr kolhoz egykori vezetője.

Az ünnepség a helyi kultúrházban vette kezdetét, ahol Illyés István polgármester és Virág László, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Borbély Ida nyugalmazott történelemtanár mutatta be az érintett községek történelmi múltját.

Szakács Zoltán főkonzul üdvözlő szavaiban rámutatott: a falunap jó alkalom a vidámságra, a szórakozásra, ugyanakkor mélyebb tartalma, üzenete is van. Ezek sorába tartozik a szokások, hagyományok megbecsülése és ápolása, az adott közösség formálódása, épülése, de egyben jó alkalom az ellentétek megvitatására, a megbékélésre is, hogy az itt élők újult erővel, közös akarattal küzdjenek egy szebb jövőért.

Milován Sándor az otthon, a közösség fontosságáról beszélt, melynek kötőanyaga, összetartó ereje a közös múlt ismerete, a hagyományok tisztelete és a jövőbe vetett bizodalom kell legyen. Egy falu akkor válik az ott élők igazi otthonává, ha van élő közössége, mely magáénak érzi a közös gondokat, bajokat, és van elég ereje a cselekvéshez – hangsúlyozta a KMKSZ alelnöke.

A helyi sportpályán mindeközben az öt község csapatai mérkőztek egymással és a délután eleredő hideg őszi esővel. Az összesített eredmények alapján a kispályás futballverseny győztese Tivadarfalva csapata lett, tuskódobásban és kötélhúzásban a tisza­péter­falvaiak bizonyultak a legjobbnak, míg súlyemelésben a tisza­bökényi férfiak lettek az elsők.

A cigányzenés dí­szebédet követően színvonalas kultúrműsor várta a vendégeket és az ünneplő közönséget. Színpadra léptek többek között a Tisza­péterfalvai Művészeti Iskola tánctagozatos növendékei, a Tiszahát népi zenekar és a Tisza­péterfalvai Népi Együttes, a Tivadarfalvai Református Líceum kórusa, Pisák András nótafa, a Népművészet Mestere, valamint a magyarországi Galga zenekar.

Popovics Zsuzsanna