Piroslik a magyar arany

Őrlés előtt az idei fűszerpaprika

2002. szeptember 27., 02:00 , 89. szám
Száradó paprikafüzérek

A piros fűszerpaprika a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, amiből egy átlagos háztartásban évente akár egy-két kilogramm is elfogyhat. Kárpátalján hagyományosan Nagydobronyt tart­­ják a fűszerpaprika hazájának, bár az utóbbi években a kör­nyező községekben is egyre többen foglalkoznak paprikatermesztéssel.

A csongori Hadar Imre portája is piros paprikafüzérektől ékes ezekben a hetekben, majd félezer füzér „szárítkozik” az őszi napsütésben. Mint megtudtuk, Imre bácsi és felesége, Mariska néni majd húsz éve termeli ezt a fűszernövényt, természetesen dobronyi „recept” szerint. Az idei terméssel meg vannak elégedve.

– A paprika már márciustól munkát ad, nyáron állandóan kapálni, locsolni, őszelőn pedig folyamatosan szedni, fűzni kell – mondja a háziasszony. – Két hónap kinti száradás után, ilyentájt már a kályha felett is szikkasztjuk a füzéreket, amitől még zamatosabbá és köny­nyen őröl­­he­tővé vál­nak.

És valóban, a szárítókamrában tömény paprikaillat terjeng, ízletes ha­lászlét, füs­tölt kolbászt juttatva a magyar ember eszébe.

Az őstermelőktől zöm­mel a nagybani felvásárlókhoz kerül a paprika, átlagosan 20 hrivnyás kilónkénti áron, de a piaci standokon is hasonló árfekvésben juthatunk hozzá.

P. Zs.